Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Η ομάδα αίματος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης πρόωρου εγκεφαλικού, σύμφωνα με μελέτη

Η ομάδα αίματος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης πρόωρου εγκεφαλικού, σύμφωνα με μελέτη

Η ομάδα αίματος ενός ανθρώπου συνδέεται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού πριν την ηλικία των 60 ετών, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η ομάδα Ο έχει τον μικρότερο κίνδυνο, ενώ η Α τον μεγαλύτερο. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους πρόβλεψης και πρόληψης των εγκεφαλικών σε νεαρούς ενήλικες, τα οποία συμβαίνουν πλέον ολοένα και συχνότερα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπράξτον Μίτσελ και Στίβεν Κίτνερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αξιολόγησαν στοιχεία από 48 έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 17.000 ανθρώπους με ισχαιμικό εγκεφαλικό (από τους οποίους οι 5.825 πριν τα 60) και 576.353 χωρίς εγκεφαλικό.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) δείχνει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού πριν τα 60 τους, ενώ εκείνοι με ομάδα Ο έχουν 12% μικρότερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.

«Οι ομάδες αίματος πλην Ο έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού. Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης μάς δείχνουν μια ισχυρότερη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους αίματος και σε πρώιμο εγκεφαλικό, σε σχέση με εγκεφαλικό μετά τα 60, και ο κίνδυνος αφορά κυρίως τον τύπο αίματος Α», δήλωσε ο Μίτσελ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που έπαθαν εγκεφαλικό πριν την ηλικία των 60 ετών, ήταν πιθανότερο να έχουν τύπο αίματος Α και λιγότερο πιθανό να έχουν Ο, σε σχέση με εκείνα που έπαθαν εγκεφαλικό μετά τα 60 και εκείνα που ποτέ δεν έπαθαν εγκεφαλικό. Ομάδα αίματος Α είχε το 48% των ανθρώπων με πρώιμο εγκεφαλικό, το 45% όσων έπαθαν εγκεφαλικό μετά τα 60 και το 44% όσων δεν έπαθαν ποτέ εγκεφαλικό. Από την άλλη, ομάδα αίματος Ο είχε το 35% των ανθρώπων με εγκεφαλικό πριν τα 60, το 39% των ανθρώπων με εγκεφαλικό μετά τα 60 και το 41% όσων ποτέ δεν έπαθαν εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι ο αυξημένος κίνδυνος για την ομάδα αίματος Α είναι πολύ μικρός και όσοι έχουν αυτή την ομάδα, δεν πρέπει να ανησυχούν ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να πάθουν πρόωρα εγκεφαλικό, ούτε χρειάζεται να μπουν στον κόπο να κάνουν χωρίς λόγο έξτρα ιατρικές εξετάσεις.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτία που η ομάδα αίματος Α έχει υψηλότερο κίνδυνο, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με τους παράγοντες πήξης του αίματος, όπως τα αιμοπετάλια και τα κύτταρα στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης με πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη θρόμβων», δήλωσε ο δρ. Κίτνερ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση θρόμβων στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση).

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Ο βελονισμός φαίνεται να περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σχετικού με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μια σειρά συνεδριών βελονισμού μπορεί να περιορίσει τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που συνδέεται με …