Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΗΠΑΡχω: Ο θάνατος της μεταμοσχευτικής διαδικασίας

ΗΠΑΡχω: Ο θάνατος της μεταμοσχευτικής διαδικασίας

Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρα σε θάνατο.

Στις 30/6/2022, ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο, δεν μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Μάλιστα, αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο, με παρουσία της Υφυπουργού Υγείας.

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω διαχρονικά γνωστοποιεί τα σοβαρά προβλήματα του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας (ενηλίκων-ανηλίκων) τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά, όπως είναι φανερό, χειροτερεύουν, φτάνοντας στο σημείο να μην μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε πολύτιμα μοσχεύματα χαρίζοντας ζωή.

Με αφορμή το άκρως καταδικαστέο αυτό γεγονός, το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω ζητά άμεσα τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, να μεριμνήσουν για:

  • την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους
  • την προτεραιοποίηση του ασθενή που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού προγράμματος, όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών μοσχευμάτων ή τη διακομιδή του σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση
  • τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου σχεδίουγια την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων, σταματώντας τη διαχρονική συνήθεια να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί».
  • την εγκαινίαση ενός νέου τρόπου συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και συλλόγων ασθενών, με στόχο τη βελτίωση, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλαισίου που αφορά στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω θα συνεχίσει τον αγώνα, ώστε να εκλείψουν τέτοιου είδους απαράδεκτα γεγονότα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο, ασθενείς τόσο κοντά στο θάνατο να αντιμετωπίζονται από το σύστημα που υποτίθεται μεριμνά γι’ αυτούς με τόση σκληρότητα, αδιαφορία και απανθρωπιά. Τέτοιου είδους γεγονότα δεν αρμόζουν στη κοινωνία μας.

Οφείλει, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, υιοθετώντας τις προαναφερόμενες προτάσεις του Σωματείου, ώστε να διορθωθούν όλα αυτά τα προβλήματα που θανατώνουν τη μεταμόσχευση, ώστε επιτέλους να κερδίσει η ίδια η ζωή.

Γιατί η ζωή είναι ένα δώρο ανεκτίμητο.

Check Also

Αγαπηδάκη: «Έχουμε σε εξέλιξη τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των υποδομών υγείας στο ΕΣΥ από τότε που ιδρύθηκε»

Στην Κέρκυρα, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, υπεγράφησαν την Τετάρτη 22 Μαΐου οι …