Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Εφιάλτης στο δρόμο με τους γρίφους

Εφιάλτης στο δρόμο με τους γρίφους

Διάβαζα την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στο φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και στο τέλος δεν ήξερα, αν πρέπει να χειροκροτήσω για το υπέροχο θεωρητικό της υπόβαθρο ή να κλάψω για το… καθαρά θεωρητικό της υπόβαθρο. Η δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας εν μέσω οικονομικής κρίσης αποτελεί, όντως, ένα γρίφο για δυνατούς λύτες. Στόχος, παρόλα ταύτα, παραμένει η λύση του γρίφου και όχι η φιλολογική ανάλυση της δυσκολίας του.

Ο κ. Ξανθός επιχείρησε να δώσει μια πιθανή λύση, μέσω των προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν, για να μπορέσει να ισορροπήσει η κατάσταση και να έχουν οι ασθενείς μια ποιοτική φροντίδα υγείας, ακόμη και υπό συνθήκες αυστηρής λιτότητας. Μόνο που ο κ. Ξανθός είναι ήδη υπουργός Υγείας εδώ και δύο χρόνια (ένα και κάτι, αν το πάρουμε από τις δεύτερες εκλογές) και όχι αντιπολίτευση. Δεν κάνει προγραμματικές δηλώσεις, αλλά παρουσιάζει έργο. Το μόνο τεκταινόμενο που παρουσίασε είναι η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Σημαντικό μεν, αλλά… «Το στοίχημα τώρα είναι να στηριχθεί στην πράξη αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση, να υπερβούμε τους οικονομικούς περιορισμούς για την καθολική κάλυψη που δημιουργούν τα προγράμματα λιτότητας, επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας», είπε στην ομιλία του. Άρα, πρώτα το αποφασίσαμε και το υπερπροβάλαμε και τώρα ήρθε η στιγμή να περάσουμε στο διά ταύτα. Η σημαντική αυτή απόφαση στηρίχτηκε ουσιαστικά στις πλάτες τρίτων: στα νοσοκομεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που σηκώνουν το «βάρος» των ελλείψεων – κάτι που και ο ίδιος ο υπουργός αναγνωρίζει εδώ και χρόνια – και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς ο προϋπολογισμός για το φάρμακο δεν ευνοεί το όραμα της καθολικής πρόσβασης.

Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε στόχους και αφετηρίες. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στην πορεία της πλήρους αξιοποίησης των τεχνολογιών υγείας, στο σοκάκι των σημαντικών αλλαγών που ψάχνουν μέσω gps να βρουν τον τελικό τους προορισμό.

Όταν ο υπουργός ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, υποστήριζε ότι βρισκόμαστε «στα πρόθυρα μιας υγειονομικής τραγωδίας» και χρειαζόμαστε άμεσο «restart». Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, παραμένουμε ακόμη σε δρόμους, μονοπάτια και πορείες και αναζητούμε την κάθαρση που φέρνει το τέλος κάθε τραγωδίας.

Το ελαφρυντικό «δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα δεκαετιών μέσα σε τόσο λίγο χρόνο», αρχίζει να χάνει τη… λάμψη που είχε κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Δεν θέλουμε άλλους γρίφους, αλλά επίλυση όλων αυτών, που χρόνια τώρα μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο και την…Υγεία μας.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017.

Check Also

Γεωργιάδης: Τις 600 αναμένεται να προσεγγίσουν οι αιτηθείσες κλινικές μελέτες στη χώρα το 2025

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε σήμερα στο πλαίσιο της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Ειδικής …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.