Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΕΣΥ κι όλοι οι άλλοι…

ΕΣΥ κι όλοι οι άλλοι…

Οι υγειονομικοί βγήκαν στους δρόμους, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε μύδρους κατά του νομοσχεδίου Γκάγκα και όλοι συμφωνούσαν στο ότι οι αλλαγές που έρχονται, θα σημάνουν την κατάργηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάποιοι άλλοι, πιο ρομαντικοί, είπαν πως καταστρέφεται το όραμα των ιδρυτών του ΕΣΥ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν υπόψιν πως και τα οράματα χρήζουν προσαρμογής στα νέα δεδομένα και ανάγκες.

Εδώ και 40 χρόνια καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει γίνει στο ΕΣΥ. Κι αυτό ήταν το παράπονο όλων. Ότι αφέθηκε στην τύχη του, ότι κατέληξε να είναι ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, ότι στηρίζεται κατεξοχήν στο φιλότιμο των εργαζομένων και ότι τελικά δεν επιτελεί τον στόχο του. Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, παλιές υποδομές, ελλείψεις εξοπλισμού, τεράστιες αναμονές, απελπισμένοι πολίτες, εξαντλημένο προσωπικό. Αλήθεια, αυτό ήταν το όραμα των ιδρυτών του ΕΣΥ;

Τα κλασσικά “τσιτάτα” που ρίχνει η αντιπολίτευση όταν αναφέρεται στον τομέα της υγείας, περιλαμβάνουν την άμεση ενίσχυσή του με χιλιάδες προσλήψεις που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του, αύξηση των μισθών και γενναία χρηματοδότηση του συστήματος. Αν όλα αυτά είναι τόσο απλά και τα “σηκώνει” το πορτοφόλι μας, γιατί δεν τα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του; Τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν εμφανίστηκαν τώρα. Μάλιστα, αποτέλεσαν προεκλογικό “όπλο” της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν πάρει την εξουσία και το ίδιο “όπλο” χρησιμοποιεί και τώρα που επανήλθε στην αντιπολίτευση. Άρα στο ενδιάμεσο διάστημα που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε για όλα αυτά; Τίποτα.

Θα “μπουκάρουν” οι ιδιώτες στο ΕΣΥ λένε. Αν δεν μπορούν να καλυφθούν αλλιώς οι ελλείψεις σε ένα Κέντρο Υγείας, ένα νοσοκομείο, ας καλυφθούν από ιδιώτες. Αν ο ασθενής δεν επιβαρύνεται, ποιο είναι το πρόβλημα; Θα παραπέμπουν οι γιατροί του ΕΣΥ, που θα ασκούν και ιδιωτικό έργο πλέον, τους ασθενείς στα ιατρεία τους, λένε κάποιοι άλλοι. Μα αυτός που θα ξεπεράσει τις δικλείδες ασφαλείας και θα στοχεύσει στα επιπλέον χρήματα, ενδέχεται να το έκανε ήδη με τα κλασικά φακελάκια που λάμβανε από τους ασθενείς για να τους προσέξει λίγο παραπάνω.

Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Και τα οράματα πρέπει να προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, αλλιώς γίνονται εφιάλτες. Και το ΕΣΥ, όπως αφέθηκε στην τύχη του τις τελευταίες δεκαετίες, χρειάζεται restart και ένα υγιές όραμα που θα υπηρετεί τους πολίτες.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί Φαρμακευτικών Συλλόγων

Ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, έθεσε σήμερα 17 Μαρτίου 2023, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το …