Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΕΣΑμεΑ: Ανάγκη να συμπεριληφθεί η διάσταση της αναπηρίας σε κάθε τουριστική πολιτική της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Ανάγκη να συμπεριληφθεί η διάσταση της αναπηρίας σε κάθε τουριστική πολιτική της χώρας

Επιστολή με τις προτάσεις της για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του 2020 απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Mε την υπ’ αριθ. πρωτ. 749/02.06.2020 επιστολή μας, σας είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε τουριστική πολιτική, διαδικασία, δράση, μέτρο και πρόγραμμα, μέσω της εφαρμογής προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και στα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως εργασιακής κατάστασης, λόγω αφ’ ενός του παρατεταμένου εγκλεισμού τους στο πλαίσιο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19 και συνακόλουθα των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική και σωματική υγεία τους, αφ’ ετέρου λόγω του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που δημιουργείται από την αναπηρία στις οικογένειες και στα ίδια τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας.

Η υπ’ αριθ. πρωτ. 9126 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 2393/17-6-2020) για το Πρόγραμμα ‘Τουρισμός για όλους’ έτους 2020, δεν περιέχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, οι δικαιούχοι του προγράμματος προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης μεταξύ όσων πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, δηλαδή όσων πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί.

Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο στο Πρόγραμμα αυτό να ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής κριτήρια, για να αποτελεί πραγματική ανακούφιση στις οικογένειες αυτές:

  • Στους δικαιούχους να συμπεριληφθούν όλοι/όλες οι Έλληνες/Ελληνίδες πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, και τα μέλη των οικογενειών τους,
  • Να ληφθεί υπ’ όψιν το κόστος διαβίωσης μίας οικογένειας που έχει εξαρτώμενο μέλος με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, ψυχικές αναπηρίες, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων των οικογενειών που έχουν μέλος με αναπηρία ή χρόνια πάθηση».

Check Also

Συνάντηση Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την ΕΣΑμεΑ

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 με εκπροσώπους της Εθνικής …