Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Επιβάλλεται να “ξεπαγώσουν” οι εμβολιασμοί

Επιβάλλεται να “ξεπαγώσουν” οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί έχουν “κολλήσει”. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, παρά τα αδιάψευστα στοιχεία και παρά την απειλή ενός νέου κύματος τώρα που μπαίνουμε στον χειμώνα, οι ανεμβολίαστοι δεν πείθονται. Και δεν μιλάμε για τους αντιεμβολιαστές και όλους αυτούς που “τρέφουν” και “τρέφονται” με σενάρια συνωμοσίας. Μιλάμε για ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό που παραμένει αναποφάσιστο, που “σπρώχνει” τον εμβολιασμό λίγο πιο μετά, που λέει “ε, αφού την βγάλαμε καθαρή μέχρι τώρα, ας περιμένουμε λίγο ακόμη, μήπως βγει κάτι άλλο καλύτερο, μήπως έρθουν τα φάρμακα”.

Η Βόρεια Ελλάδα “βράζει”, με τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους να αυξάνονται κατακόρυφα. Οι ΜΕΘ είναι στα όριά τους, ο δείκτης θετικότητας στα ύψη, ωστόσο οι εμβολιασμοί στην εν λόγω περιοχή δεν αυξάνονται. Τα στοιχεία επίσης από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ ή απλές κλίνες Covid είναι ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα ευρήματα ελληνικής μελέτης που δείχνουν ότι όντως τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά ακόμη και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Ότι προστατεύουν από βαριά νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο και πως οι εμβολιασμοί απέτρεψαν μέχρι στιγμής 8.400 θανάτους. Κανείς δεν πανηγύρισε για τον αριθμό αυτό, κανείς δεν χαίρεται για τους χιλιάδες θανάτους που είχαμε μέχρι τώρα λόγω της πανδημίας, όπως έσπευσε να σχολιάσει ο Παύλος Πολάκης.

Αφού τα δεδομένα είναι τόσο ισχυρά, τι πάει λάθος; Έχουμε από τη μία το αντιεμβολιαστικό κίνημα που, ό,τι και να γίνει, δεν θα πειστεί. Καμία ελπίδα. Έχουμε και μία αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, που δεν βγήκε από την αρχή σύσσωμη και με ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών, αλλά αντιθέτως, όπου και όποτε μπορεί, βάζει τρικλοποδιές στην προσπάθεια. Καμία ελπίδα.

Έχουμε, τέλος, και αυτούς τους αναποφάσιστους για τους οποίους πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένες και δυναμικές κινήσεις. Αυτοί είναι το “κλειδί” για να βελτιωθεί η κατάσταση. Εδώ υπάρχει ελπίδα και πρέπει η κυβέρνηση και το υπουργείο να επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε να αλλάξει το πρόσημο. Μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά για τη σωστή ενημέρωσή τους, ώστε να αλλάξουν γνώμη. Πρέπει να τους πείσουν. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πάνε πόρτα-πόρτα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα

Παράταση των μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο της πανδημίας αποφάσισε η Επιτροπή. Σύμφωνα με …