Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΟΔΥ: Για ποιους λόγους γίνεται εβδομαδιαία η ανακοίνωση των κρουσμάτων

ΕΟΔΥ: Για ποιους λόγους γίνεται εβδομαδιαία η ανακοίνωση των κρουσμάτων

H επιδημιολογική έκθεση σχετικά με την πορεία της πανδημίας, από τώρα και στο εξής, θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ο αριθμός των κρουσμάτων αποτελεί άμεση συνάρτηση της πολιτικής διαγνωστικών ελέγχων κάθε χώρας, με την Ελλάδα να αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων έναντι της COVID-19 (6.672 ανά 100.000 πληθυσμού).

Στο τρέχον στάδιο της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης.

Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από τη γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεσή του θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, σχολιάζοντας ότι αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (π.χ. τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία κ.ά.).

Στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο, καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν τις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, βασιζόμενα και στις εκτιμήσεις αναφορικά με τα αστικά λύματα των διαφόρων περιοχών.

«Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα, αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα», τονίζει η ανακοίνωση. «Η τρέχουσα φάση της πανδημίας μάς υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση, όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που, και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας, δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας, αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών».

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι με βάση τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές του COVID-19 θα είναι ανάλογες με εκείνες της γρίπης, όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού.

Τέλος, σε επίπεδο ECDC έχει αποφασιστεί η διακοπή της αποστολής δεδομένων σχετικά με τον συνολικό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, καθώς πλέον θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συμβάλλει πλέον στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών.

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …