Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΕΕΚΕ: Εφαρμογή της Ιατρικής με λογιστικά κριτήρια η θέσπιση ορίων συνταγογράφησης

ΕΕΚΕ: Εφαρμογή της Ιατρικής με λογιστικά κριτήρια η θέσπιση ορίων συνταγογράφησης

Στην υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ / Γ.Π. 46843 (ΦΕΚ 3663Β) για τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, η οποία εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου και έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης του Ιανουαρίου 2015 (που είχε καταργηθεί μετά από την προσφυγή του ΙΣΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας), αναφέρονται τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα του έτους. Ωστόσο, συγκριτικά με εκείνη του 2015, στην παρούσα απόφαση υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση των ορίων συνταγογράφησης κατά 30-35%. Παράλληλα, αναφέρεται εντός παρενθέσεως και η έκφραση «ανά ΑΜΚΑ ασθενούς», η οποία δεν υπήρχε στη προηγούμενη καταργηθείσα υπουργική απόφαση – γεγονός που θα χρειαστεί διευκρίνιση από μέρους του Υπουργείου, όπως σημειώνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος.

«Η ιατρική κοινότητα είναι κάθετα αντίθετη στην εφαρμογή της Ιατρικής με λογιστικά κριτήρια και όχι με τους κανόνες της Ιατρικής Επιστήμης, όπως αυτοί εκφράζονται μέσω των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που είναι υπό εκπόνηση από επιτροπές του Υπουργείου Υγείας. Αν κάποιος συνταγογραφεί μέσω των πρωτοκόλλων που ψηφιοποιεί η ΗΔΙΚΑ, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο εφαρμογής τους, και που αυτό σημαίνει ότι είναι εντός των παραδεκτών επιστημονικών ορίων ορθής συνταγογράφησης, δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να υφίσταται περιορισμό στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΕΚΕ.

«Το να χρηματοδοτεί ο ίδιος ο Ιατρός τις ανάγκες της ΠΦΥ μέσω Rebate, Clawback και Rebate αυτοπαραπομπής για κλινικοεργαστηριακούς, ισοδυναμεί με το να μετατρέπει το ιατρείο του σε κοινωνικό ιατρείο, γεγονός που οι ίδιοι οι ιατροί προτείνουν, αρκεί να ομολογήσει η Πολιτεία την αδυναμία να καλύψει τις δαπάνες Υγείας, και όχι να καλύπτεται πίσω από ανακοινώσεις για υπερ-συνταγογράφηση, που καταρρίπτονται από τα ανωτέρω εκτεθέντα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ΕΕΚΕ, διαμέσου του Προέδρου της, κ. Φωτίου Ν. Πατσουράκου, προτείνει και παράλληλα ρωτά τα εξής:

  1. Σε τι αναφέρεται η εντός παρενθέσεως έκφραση («ανά ΑΜΚΑ ασθενούς») στην πρόσφατη υπουργική απόφαση ΦΕΚ 3663Β/28-8-2018.
  2. Με ποια κριτήρια τα όρια συνταγογράφησης των Καρδιολόγων είναι μειωμένα κατά 30%, συγκριτικά με το ΦΕΚ 1117Β/11-6-2015 που καταργήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (τον Ιανουάριο 2015 ήταν για την Αττική 39,97 ευρώ, ενώ τώρα είναι 28,17 ευρώ).
  3. Με ποια λογική (εκτός της λογιστικής) υπάρχουν άλλα όρια για την ίδια ειδικότητα στον ίδιο μήνα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή στην ίδια περιοχή σε διαφορετικούς μήνες, δηλαδή η ίδια πάθηση θεραπεύεται διαφορετικά, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή ή τον μήνα του έτους;
  4. Πρόταση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος είναι η πλήρης εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, και η εξαίρεση παθήσεων από τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων όσων συνταγογραφούνται μέσω αυτών.

Πάγια θέση της είναι ότι μόνο η συνεργασία Πολιτείας και θεσμικών φορέων των Ιατρών προάγει τη Δημόσια Υγεία προς όφελος των πολιτών.

Check Also

ΠΟΣΚΕ – ΕΕΚΕ: Δυσαρέσκεια για την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας προγραμματισμού ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ

ΠΟΣΚΕ και ΕΕΚΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας …