Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Υγεία, γεγονός που φαίνεται και από τις πρόσφατες δεσμεύσεις του, ότι την επόμενη τετραετία θα έχει προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της. Ο εν λόγω τομέας είναι σταθερά στην κορυφή της επικαιρότητας τα τελευταία πολλά χρόνια και, δυστυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων για αρνητικούς λόγους.
Ελλείψεις προσωπικού, κακές υποδομές, φακελάκια, τεράστιες αναμονές για χειρουργεία, καθυστερημένες αφίξεις του ΕΚΑΒ, ράντζα και κακός χαμός στις εφημερίες, ελλείψεις φαρμάκων, ελλείψεις κρεβατιών ΜΕΘ. Ελλείψεις γενικά. Η πανδημία έριξε ακόμη πιο πολλούς “προβολείς” στο κομμάτι της Υγείας και διεύρυνε κατά πολύ το κοινό που ασχολείται πιο στενά με αυτήν.
Για έναν πολιτικό, η ανάληψη του υπουργείου Υγείας είναι δίκοπο μαχαίρι. Ο Θάνος Πλεύρης, σε μία φιλική κουβέντα που είχε με τους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ, είπε πως ακριβώς επειδή ο τομέας αφορά το ευαίσθητο αγαθό της υγείας που ενδιαφέρει όλους και, έτσι κι αλλιώς, τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτόν, σε συνδυασμό με τις “χρόνιες παθήσεις” του συστήματος, ό,τι κι αν κάνει, όποιος υπουργός κι αν αναλάβει, πάντα θα έρχεται αντιμέτωπος με σκληρή κριτική.
Αν, για παράδειγμα, μειωθούν οι αναμονές των ασθενών για κάποια υπηρεσία του ΕΣΥ από 5 μέρες σε 5 ώρες, πάλι όλοι θα ασχοληθούν με την ταλαιπωρία των ασθενών που περιμένουν τόσες ώρες. Αν, αντίστοιχα, τα ράντζα από 200 γίνουν 20, πάλι θα έχουμε φωτογραφίες ράντζων στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με απαξιωτικές περιγραφές για την κατάντια του ΕΣΥ.
Ισχύει ότι είναι “καυτή πατάτα” για κάποιον πολιτικό το υπουργείο Υγείας. Γιατί, πέραν των παραπάνω, είναι και ένα υπουργείο που “τραβάει ζόρια” όλες τις εποχές του χρόνου, και έχει μερίδιο συμμετοχής και ευθύνης σε όλες τις απρόβλεπτες κρίσεις, όπως πανδημίες, δυστυχήματα, πυρκαγιές, σεισμούς κ.α..
Είναι, ωστόσο, και ένας τομέας στον οποίον μπορούν να γίνουν πολλά. Ακριβώς επειδή ήταν αφημένος τις προηγούμενες δεκαετίες, και ακριβώς επειδή αφορά όλους τους πολίτες. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε από την αρχή το ενδιαφέρον της για την Υγεία. Σίγουρα δεν μπορούν να αλλάξουν όλα εν μία νυκτί. Αλλά, βήμα-βήμα, όταν τα 200 ράντζα γίνουν 20, ευκολότερα θα μπορέσουν να εκμηδενιστούν. Το ίδιο και οι αναμονές.
Η Υγεία θέλει χρόνο, σχέδιο και πείσμα. Μόνο έτσι μπορείς να “κοντράρεις” στα ίσα το κακό παρελθόν και να πας μπροστά.
Του Θεόδουλος Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος