Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Δώσε Ζωή στην Καρδιά σου» από τη Novartis Hellas

«Δώσε Ζωή στην Καρδιά σου» από τη Novartis Hellas

«Δώσε ζωή στην καρδιά σου. Μάθε για την καρδιακή ανεπάρκεια.» είναι το κεντρικό μήνυμα της Εκστρατείας Ενημέρωσης Κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκεια από τη Novartis Hellas, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΕΜΕΚΑ). Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του γύρω από την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά και η ενθάρρυνση του κοινού να προστατεύσει την καρδιά του, ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει όσα αγαπάει.

Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν οφείλεται σε ένα μόνο αίτιο. Ο καρδιακός μυς μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά, ή ακόμα και βλάβη που δημιουργείται σταδιακά λόγω της παρουσίας διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσου, υψηλής χοληστερόλης, υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος κ.λπ.1,2

Η νόσος επηρεάζει περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ αποτελεί τη Νο1 αιτία νοσηλείας στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.3,4,5,6 Περίπου ένα στα πέντε άτομα (20%) ηλικίας άνω των 40 ετών θα εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και είναι συχνότερη στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.7,8

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια, οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια, ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και μεγάλη καταβολή. Αξίζει να σημειωθεί πως λιγότερα από 1 στα 10 άτομα μπορούν να διακρίνουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ 1 στα 3 άτομα ερμηνεύει λανθασμένα τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ως φυσιολογικά συμπτώματα της γήρανσης.9,10,11,12

«Η αλματώδης πρόοδος της Καρδιολογίας και ευρύτερα της Καρδιαγγειακής Ιατρικής τόσο στον διαγνωστικό, όσο και κυρίως στον θεραπευτικό τομέα, οδήγησε στην πολύ θετική εξέλιξη που είναι η αύξηση του μέσου όρου ζωής. Όμως η επιτυχία αυτή έχει και το τίμημά της. Αυξήθηκε παράλληλα και το ποσοστό των ατόμων που, επιβιώνοντας από το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή από μία κακοήθη αρρυθμία, έχουν μειωμένη λειτουργικότητα της καρδιάς καταλήγοντας σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο για τη πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μέσω έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη όσο και για την αναγνώριση των συμπτωμάτων εκείνων που μπορεί να υποδηλώνουν αρχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη αντιμετώπιση της επιδημικής αυτής νόσου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης.

«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η πάθηση μέσω της οποίας η Καρδιολογία έπεσε ‘θύμα’ της μεγάλης της επιτυχίας, δηλαδή της προοόδου στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της στεφανιαίας νόσου, της αρτηριακής υπέρτασης αλλά και των περισσοτέρων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ασθενείς που πριν μερικά χρόνια θα είχαν πεθάνει είναι σήμερα ζωντανοί, λόγω των εξελίξεων της καρδιολογίας, αλλά με πολύ πιο αδύναμη καρδία, με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια θανατηφόρα νόσος που προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που η εκστρατεία ενημέρωσης στην Ελλάδα έρχεται παράλληλα με αυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας, που γίνεται σε πάνω από 56 χώρες στον κόσμο», σημείωσε ο καθηγητής κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας.

«Η Novartis Hellas, με τη διεθνή εκστρατεία ‘Δώσε Ζωή στην Καρδιά σου’, που υλοποιείται πλέον και στη χώρα μας, στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για την άγνωστη σχετικά νόσο της καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Ευχαριστούμε την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια για την επιστημονική τους υποστήριξη και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίζουμε να βοηθούμε τους ασθενείς να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας με κοινωνικό μήνυμα, καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενημερωτικά έντυπα και σύντομα μια ιστοσελίδα (www.dosezoistinkardiasou.gr), όπου οι ασθενείς μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπτώματα, καθώς και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου.

Βιβλιογραφία

Harrison’s ‘Principles of Internal Medicine’. 17th edition, pp: 1442 – 1455.

Mosterd A and Hoes AW. (2007). Clinical epidemiology of heart failure. Heart. 93, 1137-1146.

Global Burden of Disease Study 2013 Collaborators. (2015) Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 301 acute and chronic diseases and injuries in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet. 386(9995), 743-800.

Chioncel O, Lainscak M, Seferovic PM, Anker SD, Crespo-Leiro MG, Harjola VP, Parissis J, Laroche C, Piepoli MF, Fonseca C, Mebazaa A, Lund L, Ambrosio GA, Coats AJ, Ferrari R, Ruschitzka F, Maggioni AP, Filippatos G. (2017). Epidemiology and one-year outcomes in patients with chronic heart failure and preserved, mid-range and reduced ejection fraction: an analysis of the ESC Heart Failure Long-Term Registry. European Journal of Heart Failure. doi: 10.1002/ejhf.813.

Alla F, Zannad F, Filippatos G. (2007). Epidemiology of acute heart failure syndromes. Heart Failure Reviews. 12(2), 91-95.

Healthcare Cost and Utilization Project 2009. (http://www.hcup-us.ahrq.gov/reports/factsandfigures/2009/pdfs/FF_2009_exhibit2_4.pdf)

Go AS et al. (2014). Heart Disease and Stroke Statistics−2014 Update: A Report from the American Heart Association. Circulation, 129(3), e28-e292.

Lloyd-Jones DM et al. (2002). Lifetime risk for developing congestive heart failure: the Framingham Heart Study. Circulation, 3068-72.

Maisel A and Filippatos G. (Eds). (2014). Heart Failure. The Expert’s Approach, Jaype Brothers Medical Publishers.

Ponikowski P, et al. (2016). 2016 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic Heart Failure. European Heart Journal. 37(27), 2129-2200.

Yancy CW, et al. (2017). ACC/AHA/HFSA focused update of the 2013 ACCF/AHA guideline for the management of Heart Failure. Circulation. 136(6), 137-161.

Ponikowski P, Anker SD, Al Habib KF, Cowie MR, Force TL, Hu S, Jaarsma T, Krum H, Rastogi V, Rohde LE, Samal UC, Shimokawa H, Budi Siswanto B, Sliwa K, Filippatos G. (2014). Heart failure: preventing disease and death worldwide. ESC Heart Failure. 1(1), 4-25.

Check Also

Η καρδιαγγειακή υγεία της γυναίκας από την παιδική ηλικία έως την εμμηνόπαυση

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν έναν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου έχει αναθεωρηθεί, καθώς η …