Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Δύο δικαστικές αποφάσεις δικαιολογούν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε φυσικοθεραπευτές

Δύο δικαστικές αποφάσεις δικαιολογούν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε φυσικοθεραπευτές

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε πρόσφατα τους φυσικοθεραπευτές μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους για την αναδρομική και νομιμότοκη διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Επιπλέον, το Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους φυσικοθεραπευτές μεγάλου Νοσοκομείου της Περιφέρειας, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους για την αναδρομική και νομιμότοκη διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ειδικότερα, τα Δικαστήρια δέχτηκαν ότι η απασχόληση των φυσικοθεραπευτών στα νοσοκομεία συνεπάγεται την έκθεσή τους στους ίδιους υγειονομικούς κινδύνους με τους υπαλλήλους της νοσηλευτικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων και λοιπών υπηρεσιών, οι υπάλληλοι των οποίων είναι δικαιούχοι του ένδικου επιδόματος. Με άλλα λόγια, οι φυσικοθεραπευτές εκτίθενται σε εξαιρετικά νοσογόνο περιβάλλον, με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός τους από την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να συνιστά αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση του νόμου εις βάρος τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, προς αποκατάσταση τής με αυτόν τον τρόπο παραβιασθείσας συνταγματικής αρχής της ισότητας, το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 και ως προς τους φυσικοθεραπευτές και να χορηγηθεί σε αυτούς η παροχή ύψους 150 ευρώ μηνιαίως, για το ένδικο χρονικό διάστημα των προηγούμενων 24 μηνών.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά: «Οι δικαστικές αποφάσεις αυτές αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση του δίκαιου χαρακτήρα του πάγιου αιτήματος του Π.Σ.Φ., περί της ανάγκης νομοθετικής καθιέρωσης της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας. Θυμίζουμε ότι οι φυσικοθεραπευτές περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, της λίστας των ΒΑΕ της επιτροπής Μπεχράκη.

Τέλος, είναι εύλογο και το ερώτημα: τι απέγινε το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για την αναθεώρηση της λίστας των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του Δημοσίου;

Υποτίθεται ότι αποτελούσε δέσμευση προς τους θεσμούς και έπρεπε να υλοποιηθεί την 1-3-2022 και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι φυσικοθεραπευτές περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Κάθε μήνας που περνάει και δεν εφαρμόζεται το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για τη χορήγηση του επιδόματος, στερεί από τους 600 φυσικοθεραπευτές των Νοσοκομείων ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και παραβιάζει – σύμφωνα με τα Δικαστήρια – τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να χορηγηθεί στους φυσικοθεραπευτές ΤΩΡΑ!».

Check Also

Συνάντηση Φυσικοθεραπευτών – Υπουργού Υγείας με θέμα τη σχέση με ΕΟΠΥΥ και το αγκάθι του clawback

Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών ΠΣΦ – ΝΠΔΔ είχε ο Yπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης …