Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Δημόσια Υγεία αυτός ο άγνωστος

Δημόσια Υγεία αυτός ο άγνωστος

 

Είναι αξιοθαύμαστη η διαφορά της εικόνας που βλέπουν οι κυβερνώντες στο «μόνιτορ», σε σχέση με αυτήν που βλέπουμε όλοι εμείς από τους δέκτες της καθημερινότητάς μας. Στην πρώτη περίπτωση όλα μοιάζουν ιδανικά ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, έχουν μπει στο σωστό δρόμο και αλλάζουν προς το καλύτερο. Στη δεύτερη περίπτωση, όλα δείχνουν θολά ή, στην καλύτερη, μοιάζουν με χιλιοπαιγμένη επανάληψη, που δεν μας προκαλεί κανένα ενδιαφέρον ή έκπληξη.

Στην πρόσφατη διημερίδα για τη Δημόσια Υγεία, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έπεσε και πάλι σε μια σειρά αντιφάσεων, που μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο την απόσταση μεταξύ ιδανικής και πραγματικής εικόνας του ΕΣΥ. «Παρά τις δυσκολίες και τα διαχρονικά προβλήματα που διαχειριζόμαστε, έχουμε δώσει επαρκή και αναγνωρίσιμα «δείγματα γραφής»: ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, αύξηση του ορίου δαπανών στις δημόσιες δομές και στον ΕΟΠΥΥ, διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχικής υγείας, προετοιμασία των νέων αποκεντρωμένων δομών ΠΦΥ (ΤΟΜΥ), διαφανής λίστα χειρουργείου, γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων ασθενών, μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των πολιτών που είναι σε ακραία φτώχεια, αποζημίωση επιπλέον διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του. Τι έχει, όμως, στ’ αλήθεια διορθωθεί;

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μία «μάχη» δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των προσλήψεων. Ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν έλεγε ότι τη διετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι προσλήψεις μόνιμου τακτικού προσωπικού στην Υγεία είναι 7.200, ενώ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι είναι 2.217. Θα σας ενημερώσουμε, μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση…

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και κανείς δεν ξέρει πότε, πώς και αν θα προχωρήσει ουσιαστικά. Αυτό το… ημιτελές έργο, άλλωστε, το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Οι δαπάνες του ΕΣΥ στενάζουν, οι ελλείψεις «οργιάζουν» και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν τις «τρύπες» του ελλιπούς προϋπολογισμού για τα φάρμακα.

Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει κακοπληρωτής και δέχεται βροχή τα εξώδικα για καθυστερημένες πληρωμές. Τα τελεσίγραφα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 30 Ιουνίου, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι ο… ενισχυμένος, κατά τα άλλα, ΕΟΠΥΥ είναι στα όριά του.

Οι ασθενείς διεκδικούν το δικαίωμά τους στις νέες θεραπείες, η ακραία φτώχεια χτυπάει όλο και περισσότερες πόρτες, οι δημόσιες δομές και δαπάνες δεν μπορούν να «κλείσουν» τα αυτιά, αλλά ούτε και να «ανοίξουν» με χαρά, λόγω της οριακής τους κατάστασης και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά…

Ο κ. Ξανθός θεωρεί ότι μπορεί μέσα σε ένα περιβάλλον λιτότητας να υπάρξει βιώσιμη χρηματοδότηση και ένα δυνατό δημόσιο σύστημα Υγείας. Ωστόσο, απαιτεί πολλή δουλειά, σωστό σχεδιασμό και πολιτική βούληση, ώστε να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά η ιδανική με την πραγματική εικόνα του ΕΣΥ.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 2 Απριλίου

Check Also

Γεωργιάδης: Τις 600 αναμένεται να προσεγγίσουν οι αιτηθείσες κλινικές μελέτες στη χώρα το 2025

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε σήμερα στο πλαίσιο της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Ειδικής …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.