Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Δεν “τζογάρουμε” στην πανδημία

Δεν “τζογάρουμε” στην πανδημία

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Η πληρότητα των ΜΕΘ στην Επικράτεια φτάνει το 88% και στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο πριν το 100%. Έχουμε καθημερινά πάνω από 6.000 νέα κρούσματα, πολλούς θανάτους, ακόμη και νέων παιδιών και το οξυγόνο στα νοσοκομεία εξαντλείται μέσα σε μία ημέρα λόγω των αυξημένων αναγκών. Χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 100 γιατροί για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη αν δεν βρεθούν εθελοντές. Η διασπορά του ιού είναι τεράστια και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως 24 από τις 75 περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο. Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευόμενων, αλλά και των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, είναι ανεμβολίαστοι.

Αυτοί είναι οι αριθμοί και είναι αμείλικτοι. Δεν σηκώνουν ούτε αμφιβολία, ούτε συζήτηση. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να “παίζει” με αυτό, γιατί μιλάμε για την υγεία μας, για τις ζωές μας.

Η αντιπολίτευση πρέπει να σοβαρευτεί και να σταματήσει να βλέπει την πανδημία ως μία ευκαιρία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Δεν γίνεται τη μία ημέρα να μιλά για καταστροφικά μέτρα, την άλλη να αναρωτιέται γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα, τη μία να μην έχει ξεκάθαρη θέση για τους εμβολιασμούς και την άλλη να εγκαλεί την κυβέρνηση που δεν επεκτείνει την υποχρεωτικότητά τους. Δεν είναι πολιτικό παιχνίδι, κύριοι. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Δεν επιτρέπεται οι ανεμβολίαστοι να μιλάνε για φασιστικά μέτρα, να φτιάχνουν πλαστά πιστοποιητικά, να αμφισβητούν την επιστήμη, ενώ σε αυτήν προστρέχουν όλα τα χρόνια για να αντιμετωπίσουν θέματα υγείας, να επιδιώκουν, ναι το ακούσαμε κι αυτό, να νοσήσουν, προκειμένου να αποφύγουν το εμβόλιο και να διεξάγουν έναν συνεχές πόλεμο με fake news στα social media, όταν δίπλα τους πεθαίνουν συνάνθρωποί τους.

Ούτε, όμως, και στην κυβέρνηση επιτρέπεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη επιπλέον μέτρων, ώστε να περιοριστεί η διασπορά, αλλά και να παραμείνει όρθιο το ΕΣΥ.

Και οι εμβολιασμένοι; Ούτε αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών. Και κολλάνε, και μεταδίδουν. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά για όσο χρειαστεί.

Δεν ρισκάρουμε, δεν “τζογάρουμε” με την πανδημία. Όλοι πρέπει να προσφέρουμε τα μέγιστα σε αυτή τη μάχη, αν θέλουμε να βγούμε κάποια στιγμή από αυτή την κρίση όρθιοι.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα

Παράταση των μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο της πανδημίας αποφάσισε η Επιτροπή. Σύμφωνα με …