Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΑΝΙΔΙ) με τον Υπουργό Υγείας, κατά την οποία ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις προτάσεις του για το clawback και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2021 θα ανέλθει στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και από ιδίους πόρους του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια για πιθανή μικρή περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2021.
Για το 2022 ο Υπουργός Υγείας πρότεινε να υπάρξει διαβούλευση για τη θεσμική εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν σημαντικά την επιβάρυνση του κλάδου με clawback έως και τον μηδενισμό του.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο προσεχές διάστημα, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2022.
Αναφορικά με την αμοιβή μέσω ποιοτικών κριτηρίων, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών για να εξεταστεί η μέθοδος και ο τρόπος εφαρμογής τους.
Σε σχέση με τη ΣΔΙΤ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση για τη διαβούλευση του τρόπου εφαρμογής αυτής της συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς Υγείας.
Σχετικά με τη δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για την αποζημίωση των προληπτικών εξετάσεων στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται ΔΟΞΙΑΔΗΣ, και οι εξετάσεις αυτές θα αποζημιώνονται από το Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ θα είναι ένας αυτόνομος κωδικός.
Οι φορείς ΠΦΥ ζήτησαν τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΕ που να αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας της COVID-19 και χωρίς την επιβολή clawback, ο οποίος προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ. (Είναι αναμενόμενη η αύξηση των δαπανών, όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά από νόσηση από την COVID-19, απαιτούν τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, triplex καρδιάς και βιοχημικό έλεγχο ένα μήνα μετά τη νόσηση και ενδεχομένως επανέλεγχο σε 4 ή 6 μήνες μετά από τη νόσηση). Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση.
Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο με τη συμμετοχή όλων των φορέων ΠΦΥ και αξιολόγησε τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι υφιστάμενες προτάσεις του Υπουργού Υγείας μπορεί να μην επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά σίγουρα δίνουν μια ανάσα ζωής μέχρι να συζητηθούν και να εφαρμοστούν τα θεσμικά μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του clawback έως και τον μηδενισμό του.
Ομόφωνη απόφαση είναι ότι οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας είναι προς την θετική κατεύθυνση και, για πρώτη φορά, δίνεται μία τόσο σημαντική έξτρα χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις. Αποφασίστηκε, λοιπόν, οι φορείς να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εν αναμονή νέας συνεδρίασης με τον Υπουργό Υγείας, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.
Το Συντονιστικό Όργανο θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη, με τον οποίο ξεκίνησε η λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου, αλλά και τον ΠΙΣ και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους που συνέβαλαν στη θετική αυτή έκβαση.