Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Δέσμευση Ξανθού για σχέδιο πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για τη νόσο «Νάξο»

Δέσμευση Ξανθού για σχέδιο πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για τη νόσο «Νάξο»

Μιλώντας 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου, το οποίο πραγματοποιείται στη Σύρο, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε ότι μετά τον Αύγουστο θα είναι εφικτή η αναπροσαρμογή του ορίου δαπανών, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Τόνισε ότι ειδικά στη νησιωτική χώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιας υγείας, το οποίο θα εδραιώνει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων, αλλά και των εκατοντάδων επισκεπτών στα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στην ΠΟΕΔΗΝ, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε ότι η Ομοσπονδία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα έρευνα περί κατάρρευσης της δημόσιας υγείας στα νησιά, ενώ στην πραγματικότητα έχουν γίνει πολλά βήματα βελτίωσης. «Εμείς δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και τη πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει, παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο  προσβάσιμο, με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη  υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Η αναβάθμιση του δημόσιων δομών στα νησιά των Κυκλάδων αποτυπώνεται στον δείκτη των διακομιδών (με πλωτά και εναέρια μέσα) που, όπως τόνισε ο Υπουργός, έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς από τη διακομιδή 820 ασθενών το 2015, το 2017 διακομίστηκαν 685 – γεγονός που δείχνει ότι τα νησιωτικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να «κρατήσουν» περισσότερα περιστατικά, λόγω της ενίσχυσης που έλαβαν.

Ως προς τον τομέα της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας, ο Υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να τελειώσει το ‘πάρτι’ την Υγεία. Αυτό δεν γινόταν τόσα χρόνια, επειδή αυτοί που πρωτοστατούσαν στο ‘πάρτι’ είχαν την πολιτική κάλυψη και την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων». Διαβεβαίωσε, δε, ότι τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που έχουν επωμιστεί οι πολίτες δεν πάνε πλέον στις τσέπες «ημετέρων», αλλά στη δημόσια περίθαλψη, στο κοινωνικό κράτος και στις παρεμβάσεις ανακούφισης του πληθυσμού που έχει πληγεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη και στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και ιδιαίτερα της νόσου «Νάξος», μιας μορφής αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας που έχει υψηλή επίπτωση στο πληθυσμό των Κυκλάδων.

Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει ένα σχέδιο συστηματικού πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών, σε συνεργασία με το Κέντρο Αναφοράς Σπάνιων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, στο Ωνάσειο Νοσοκομείο.

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …