Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο κατά της COVID-19 για τις εγκύους και τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί

Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο κατά της COVID-19 για τις εγκύους και τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί

Υπέρ της ασφάλειας του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 σε έγκυες και γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί «συνηγορούν» τα διαθέσιμα στοιχεία, μετά τον έντονο προβληματισμό που επικράτησε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα από κλινικές μελέτες, τα στοιχεία από τον εμβολιασμό εκατομμυρίων πληθυσμού ανά την υφήλιο με τα mRNA εμβόλια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Μετά από ενδελεχή εξέτασή τους και ευρύ επιστημονικό διάλογο, οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει επιβάρυνση στο έμβρυο ή την έγκυο από το εμβόλιο, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός προσφέρει όφελος κατά την κύηση, καθώς αν η γυναίκα νοσήσει με COVID-19, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα.

Προβληματισμός και ερωτήματα

Η επιδημία του νέου κορoνοϊού, που ξεκίνησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο από την Κίνα, μαστίζει εδώ και 12 μήνες την Ευρώπη και την Αμερική. Η ανάπτυξη του πολυπόθητου εμβολίου ενάντια στον ιό, στο οποίο βασίζονται όλες οι προσδοκίες για οριστική έξοδο από την υγειονομική κρίση, είναι πλέον γεγονός και το πρόγραμμα του εμβολιασμού εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Λόγω της ταχύτατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την παραγωγή εμβολίων, εκ των οποίων τα πρώτα που εγκρίθηκαν βασίζονται στη τεχνολογία m-RNA που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, εύλογα έχουν προκύψει ερωτήματα τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στο ευρύ κοινό για την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια τους.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι κυμαίνεται σε ποσοστά πάνω από 90%, ενώ επίσης έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε δεκάδες χιλιάδες άτομα (κατά μέσον όρο γύρω στις 40.000 για κάθε εταιρεία), πριν πάρει τον δρόμο για την παραγωγή του σε μαζική κλίμακα.

«Αρχικά το εμβόλιο δεν είχε αδειοδοτηθεί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για τη χορήγηση του σε παιδιά και σε εγκύους, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Πρώτο, όμως, πριν από αρκετές εβδομάδες, το Αμερικανικό Κολλέγιο για την Μαιευτική και Γυναικολογία (ACOG), σε συνεργασία με το CDC, εξέδωσε οδηγία, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει λόγος, ούτε στοιχεία, τα οποία να απαγορεύουν την χορήγηση του σε εγκύους.

Τις τελευταίες βδομάδες έγινε διευκρινιστική δήλωση, η οποία αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αναβάλλουν την εγκυμοσύνη τους σε περίπτωση που έχουν κάνει το εμβόλιο και, επιπλέον, δεν χρειάζεται να αναβάλουν τον εμβολιασμό σε περίπτωση που επιθυμούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Αυτά ήταν εξαιρετικά νέα, ειδικά για εμάς τους γυναικολόγους αναπαραγωγής, που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με ερωτήσεις ενδιαφέροντος και αγωνίας από τις μέλλουσες μητέρες», αναφέρει ο δρ. Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και μέλος του Δ.Σ. του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, πέραν των κλινικών μελετών, η λογική στην οποία βασίστηκε η παραπάνω απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι το έμβρυο ή η έγκυος επιβαρύνονται με οποιοδήποτε τρόπο από το εμβόλιο. Αντιθέτως, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι είναι πολύ ασφαλέστερο για την μέλλουσα μητέρα να είναι εμβολιασμένη κατά διάρκεια της κύησης της, γιατί ακόμα κι αν νοσήσει από τον ιό, τα συμπτώματα θα είναι πολύ ηπιότερα.

Όφελος για την εγκυμοσύνη

Όπως αναφέρει το CDC, δεδομένα παρατήρησης καταδεικνύουν ότι οι έγκυες με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανάγκης για μηχανικό αερισμό και θανάτου, συγκριτικά με μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Επιπλέον, οι έγκυες με COVID-19 ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρόωρος τοκετός, σε σύγκριση με τις έγκυες χωρίς τη λοίμωξη.

Τις τελευταίες ημέρες εκδόθηκε οδηγία του ΕΚΠΑ, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν όλες οι γυναίκες οι οποίες είναι ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες και δεν χρειάζεται να αναβάλλουν είτε τη χορήγηση του εμβολίου είτε την εγκυμοσύνη τους, επειδή φοβούνται ότι αυτό μπορεί να βλάψει τις ίδιες ή το μωρό τους.

«Είναι αυτονόητο ότι οι επιτροπές των ειδικών επιστημόνων, οι οποίες εκδίδουν τις οδηγίες αυτές φτάνουν στα συμπεράσματα μετά από αναλυτική μελέτη δεδομένων από χιλιάδες (και πλέον εκατομμύρια) εμβολιασμένους συνανθρώπους μας.

Με λίγα λόγια, τα νέα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τόσο από τα εκατομμύρια συμπολιτών μας σε όλες τις χώρες που εμβολιάζονται, αλλά και από το γεγονός ότι οι γυναίκες, οι μέλλουσες μητέρες και οι έγκυες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την χορήγηση του εμβολίου.

Αντίθετα, η χορήγηση και η προφύλαξη που θα έχουν με τη δημιουργία των αντισωμάτων θα προστατέψει από τον ιό, τόσο τις ίδιες, όσο και το έμβρυό τους», εξηγεί ο κ. Χηνιάδης, σημειώνοντας ότι, ακόμα και στην περίπτωση που νοσήσουν, οι πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές που θα επηρεάσουν την κύηση, τον τοκετό και φυσικά το έμβρυο, θα είναι πολύ πιο περιορισμένες.

Check Also

Ηλικία, φύλο, δείκτης μάζας σώματος και κάπνισμα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19

Η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επηρεάζουν …