Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Απολογισμός του 2016-2017 για τη Novartis Hellas: Τα νέα φάρμακα και προγράμματα που αναμένονται προσεχώς

Απολογισμός του 2016-2017 για τη Novartis Hellas: Τα νέα φάρμακα και προγράμματα που αναμένονται προσεχώς

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 17 Ιουλίου, παρουσιάστηκαν βασικά στοιχεία και μετρήσεις της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας 2016-2017 της Novartis Hellas, η οποία συντάχθηκε από την ΕΥ.

Η Εταιρική Υπευθυνότητα για τη Novartis Hellas εστιάζει σε δύο βασικούς πυλώνες δράσης: την επέκταση της πρόσβασης στην υγεία και την υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως προκύπτει, κατά τη διετία 2016-2017, η Novartis Hellas επέστρεψε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία το 35% του κύκλου εργασιών της. Ειδικότερα, η εταιρεία προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 290 εκατ. ευρώ, μέσω δημοσιονομικής συνεισφοράς, μισθοδοσίας, έρευνας και ανάπτυξης, δωρεών, χορηγιών, κοινωνικών προγραμμάτων και καταβολής clawback και rebates.

Αντίστοιχα, οι επενδύσεις της εταιρείας για τη διεξαγωγή περισσότερων από 100 κλινικών μελετών με 5.500 ασθενείς, ξεπέρασαν τα 7,6 εκατ. ευρώ, προάγοντας την επιστημονική καινοτομία και υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία, επιπλέον, συνεργάστηκε με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μέσα από επένδυση 36,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνέχισε να ενισχύει τη λειτουργία της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας, διατηρώντας το ποσοστό των έμμεσων αγορών από εγχώριους προμηθευτές στο 95,7% συνεισφέροντας περαιτέρω στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Προσυπογράφοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία, η Novartis Hellas υλοποίησε 3 κοινωνικά προγράμματα πρόληψης παρέχοντας 20 χιλιάδες δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σε 17 περιοχές της χώρας, 5 εκστρατείες ευαισθητοποίησης για σημαντικά νοσήματα, σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών, και 18 προγράμματα υποστήριξης ασθενών με σημαντικές ασθένειες (ογκολογικά, νευρολογικά και ρευματολογικά νοσήματα). Παράλληλα, υποστήριξε το έργο 34 ενώσεων ασθενών, ενώ προχώρησε σε δωρεές φαρμάκων και στήριξη ερευνητικών έργων σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικές εταιρείες. Επιπλέον, συνέδραμε το φιλανθρωπικό έργο ΜΚΟ, σωματείων και δομών, ενώ συνέβαλε στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσφέροντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε ακριτικά σχολεία που παρουσιάζουν έλλειμμα υποδομών.

«Παρά τις προκλήσεις, καταφέραμε να παραμείνουμε εστιασμένοι στην αποστολή μας, να βοηθήσουμε τους Έλληνες ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής, με τρόπο βιώσιμο για την ελληνική κοινωνία και την εταιρεία μας. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτύπωμά μας και, με όχημα την καινοτομία, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, κα Susanne Kohout.

«Για τη Novartis, η Εταιρική Υπευθυνότητα σχετίζεται πρωτίστως με την κάλυψη και διαχείριση των αναγκών και προσδοκιών των ασθενών και των φροντιστών τους, των ενώσεων ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, των εργαζομένων, των συνεργατών, προμηθευτών και άλλων συμμετόχων, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας. Ο συνδυασμός αξιοποίησης επιστημονικών εξελίξεων και υπεύθυνης στάσης βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τα ενδιαφερόμενα μέρη και στη δημιουργία αξίας για την εταιρεία, τους ασθενείς και την ευρύτερη κοινωνία. Αυτές οι σχέσεις εμπιστοσύνης είναι για όλους εμάς στη Novartis ύψιστης προτεραιότητας», ανέφερε η κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, Eπικεφαλής Επικοινωνίας του Ομίλου Novartis.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους σχετικά με το τι να περιμένουμε σε επίπεδο νέων φαρμάκων, προέκυψε ότι στο άμεσο μέλλον αναμένονται από την εταιρεία σκευάσματα για την πρόληψη της ημικρανίας, για το άσθμα, σκευάσματα σχετικά με τον τομέα της Οφθαλμολογίας, αλλά και με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε η κα Μαριαλένα Κωνσταντινίδου, υπεύθυνη του Ιατρικού Τμήματος Ογκολογίας της Novartis Hellas, στις εξατομικευμένες car-t θεραπείες στους αιματολογικούς καρκίνους, οι οποίες αφορούν στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σε παιδιατρικούς ασθενείς, αλλά και στο λέμφωμα non-Hodgkin, θα λαμβάνονται κύτταρα από τον ασθενή, τα οποία θα αποστέλλονται στο εξωτερικό, όπου θα υφίστανται τροποποίηση εργαστηριακά. Κατόπιν, αφού επαναποσταλούν στην Ελλάδα, θα γίνεται ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή, συμβάλλοντας έτσι στη θεραπεία του. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εξασφαλίσει θετική γνωμοδότηση, ενώ αναμένεται να πάρει έγκριση από Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σημαντικό θέμα που μένει να απαντηθεί εξακολουθεί να αποτελεί το κομμάτι του κόστους των εξατομικευμένων αυτών θεραπειών, το οποίο κρίνεται πολύ υψηλό στο παρόν στάδιο.

Όπως αποκάλυψε, δε, η κα Μπαμπανάρα, η εταιρεία σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, ένα πρόγραμμα εστιασμένο στη νεανική ανεργία, το οποίο θα στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε επαγγέλματα που έχουν ζήτηση αυτή την εποχή. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν το φθινόπωρο.

Ερωτώμενη για το κατά πόσον τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εταιρεία έχουν επηρεάσει τη λειτουργία της, η κα Susanne Kohout απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στις έρευνες προς το παρόν, καθώς και ότι η Novartis Hellas συνεχίζει κανονικά και ανεπηρέαστη τις δραστηριότητές της.

Check Also

ΣΦΕΕ – ΙΟΒΕ: Τι δείχνει η ετήσια έκθεση «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022»

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, παρουσίασε …