Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Απάντηση ΣΦΕΕ στους Φαρμακαποθηκάριους: Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων αφήνουν τεράστιο περιθώριο κέρδους στους χονδρεμπόρους, όχι στις φαρμακευτικές

Απάντηση ΣΦΕΕ στους Φαρμακαποθηκάριους: Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων αφήνουν τεράστιο περιθώριο κέρδους στους χονδρεμπόρους, όχι στις φαρμακευτικές

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες πέρασαν άμεσα στην «αντεπίθεση». Ο ΣΦΕΕ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις στους ισχυρισμούς των Φαρμακαποθηκαρίων σχετικά με συγκεκριμένες εταιρείες-μέλη του.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ αναφέρει:

Στην πρόσφατη ενημέρωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων διανεμήθηκε υλικό και διατυπώθηκαν κατηγορίες για εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων φαίνεται να αγνοεί τα εξής:

  • Ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων.
  • Ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ελλείψεις στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου.
  • Σε πολλά από τα αναφερθέντα προϊόντα, έχουμε δεχθεί σημαντικές επιστροφές το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών.
  • Οι πολυεθνικές και οι τοπικές φαρμακευτικές εταιρείες ανελλιπώς (ακόμη και σε περιόδους εορτών) καλύπτουν τη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα και, επιπλέον, καθημερινά δηλώνουν τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ.
  • Ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας και να ορίσει αν υφίσταται υποεφοδιασμός. Επιπλέον, οι εταιρείες ενημερώνουν τον ΕΟΦ όταν προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς για οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων παραγωγής ή υπερβολικής αύξησης της ζήτησης.
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκάριων δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει στοιχεία για τις πωλήσεις των μελών του σε συνεχή βάση όπως η φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η Πολιτεία δεν υποστήριξε τη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων να αναφέρεται σε υποεφοδιασμό, με αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών.
  • Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αφήνουν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους (από 50% έως 300%) σε αυτούς που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές, και αυτοί είναι οι χονδρέμποροι, όχι οι φαρμακευτικές εταιρείες. 

Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες-μέλη του τονίζουν ότι προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και συνεργαζόμαστε με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς.

Check Also

ΣΦΕΕ: Οι κλινικές μελέτες μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις, μεγαλύτερο όφελος τα καινοτόμα φάρμακα για τους ασθενείς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) …