Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Αναπροσαρμογή της λειτουργίας Ιατρικών Συλλόγων και ιδιωτικών ιατρείων μετά τις 4 Μαΐου

Αναπροσαρμογή της λειτουργίας Ιατρικών Συλλόγων και ιδιωτικών ιατρείων μετά τις 4 Μαΐου

Τρόπους αναπροσαρμογής της λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων πρότεινε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εν όψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που ξεκινά στις 4 Μαΐου:

• Λειτουργία Ιατρικών Συλλόγων
Η λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων σταδιακά μπορεί να ομαλοποιηθεί, αποφεύγοντας όμως τη μη απαραίτητη παρουσία κοινού. Κατά συνέπεια, εργασίες που μπορούν να γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας από απόσταση σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών και άλλων γραφειοκρατικών εργασιών, θα πρέπει να συνεχίζονται με τον ίδιο τρόπο. Για την εξυπηρέτηση των ιατρών, οι Ιατρικοί Σύλλογοι συνίσταται να λειτουργούν με ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συχγρωτισμός στα γραφεία τους. Οι υπάλληλοι των Ιατρικών Συλλόγων συνιστάται να χρησιμοποιούν μάσκα, όπως και οι επισκέπτες, και φυσικά να τηρούνται σχολαστικά και αυστηρά όλοι οι υπόλοιποι κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

• Ιατρικοί Επισκέπτες
Μέχρι και τις 18 Μαΐου, οι ιατρικοί επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνουν στους ιατρούς από απόσταση με τη χρήση της τεχνολογίας, και οι συνάδελφοι θα πρέπει να διευκολύνουν αυτή τη λειτουργία.

• Τηλεϊατρική
Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής θα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά και μόνο για την παρακολούθηση ασθενών θετικών σε COVID-19, ανάλογα με την κλινική τους εικόνα και τη φάση της παρακολούθησης ασθενών που βρίσκονται σε καραντίνα. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας επίσκεψης του ασθενούς στον ιατρό (π.χ. νησιά με δυσκολία πρόσβασης, απομονωμένα μέρη, πλοία κ.λπ.). Η γενική χρήση της τηλεϊατρικής για μη επείγοντα περιστατικά και για το σύνολο των ειδικοτήτων θα πρέπει να αποφεύγεται για τους επιστημονικούς και νομικούς λόγους που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη επικοινωνία μας.

• Μέτρα προστασίας στα ιατρεία
Τα μέτρα προστασίας στα ιατρεία, όπως έχουν περιγραφεί στην ανακοίνωση της 14ης Απριλίου 2020, θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά, καθώς και όλα τα μέτρα που αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Π.Ι.Σ. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι σκόπιμο να επιτηρήσουν την εφαρμογή των μέτρων, ειδικά στην πρώτη φάση, μέχρι αυτά να εμπεδωθούν στους συναδέλφους ιατρούς.

• Άυλη συνταγογράφηση
Η άυλη συνταγογράφηση στην περίοδο αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται, συνεκτιμώντας την ανάγκη του περιοδικού ελέγχου των παθήσεων των ασθενών, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έχει ανασταλεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι θεράποντες, κατά την κρίση τους, μπορούν να συστήνουν επανεξέταση εφόσον είναι αναγκαία, όταν έχουν αιτήματα άυλης συνταγογράφησης ασθενών που δεν έχουν ελεγχθεί επί μακρόν.

• Helpdesk του ΠΙΣ
Η λειτουργία του helpdesk του ΠΙΣ αποκλειστικά για τους ιατρούς θα συνεχιστεί, ώστε να βοηθήσει στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους.

Check Also

ΠΙΣ: Αυστηρές ποινές πλέον σε όσους ασκούν βία κατά των γιατρών

Περιλήφθηκε ως άρθρο 33 στον νόμο 5090/24 περί ποινικών κωδίκων διάταξη που προβλέπει αυστηρές ποινές …