Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας

Αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας

Η πανδημία αλλάζει συνεχώς πρόσωπα, οι επιστημονικές εξελίξεις “τρέχουν”, τα δεδομένα ανατρέπονται συνεχώς, η γνώση μας γύρω από τον κορονοϊό και τον τρόπο διαχείρισής του βελτιώνονται, αλλά πάντα υπάρχουν νέα δεδομένα και κενά και, γενικώς, βρισκόμαστε σε ένα συνεχές τρέξιμο.

Τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, να καλύψουμε τα κενά, να ανακόψουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων όπου υπάρχει πρόβλημα, να κατανοήσουμε μία νέα μετάλλαξη, να ενημερώσουμε για τα νέα δεδομένα.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Από τον πανικό περάσαμε σε μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση, μετά ξανά στον πανικό, μετά ήρθε η ελπίδα των εμβολίων και μετά τι; Η διαχείριση της πανδημίας αλλάζει σταδιακά. Επιβάλλεται, άλλωστε, να προσαρμοστεί και αυτή στα νέα δεδομένα.

Ο βασικός στόχος παραμένει ίδιος: ο περιορισμός της διασποράς του ιού και η προστασία των πολιτών. Ωστόσο, ο στόχος αυτός πλέον δεν χρειάζεται για την επίτευξή του ολικά lockdowns και οριζόντια μέτρα. Χρειάζεται αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό δόθηκαν τα προνόμια στους εμβολιασμένους και καταργήθηκαν οι επιπλέον περιορισμοί στις κόκκινες περιοχές, γιατί ακριβώς το πρόβλημα δεν είναι η μουσική ή η κυκλοφορία μετά τα μεσάνυχτα, αλλά η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η Μίνα Γκάγκα και ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφτηκαν τη Βόρεια Ελλάδα που αυτή τη στιγμή παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, τόσο για να δουν τις ελλείψεις, όσο και για να δουν με ποιες δράσεις θα πειστούν οι αναποφάσιστοι να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι θα πρέπει να κινείται η διαχείριση της πανδημίας από εδώ και στο εξής. Στοχευμένα, στην “πηγή” του προβλήματος και αναζητώντας νέους τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Αλλαγή θα πρέπει να έρθει και στην live ενημέρωση των συντακτών υγείας και του κοινού. Στην αρχή της πανδημίας υπήρχε ο φόβος, η δίψα για πληροφορίες, τα fake news. Τώρα, η live ενημέρωση χρειάζεται όταν υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό να ειπωθεί. Αλλιώς γίνεται συνήθεια, “ρουτίνα” και ελάχιστη επιρροή έχει πλέον στους πολίτες. Άλλωστε, πολλοί τα έχουν ήδη διαβάσει όλα ήδη online πριν ειπωθούν επισήμως. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο τώρα. Υπάρχει ανάγκη για κάτι πιο δυναμικό που θα δώσει αυτό το επιπλέον που χρειάζεται η διαχείριση της πανδημίας στην παρούσα φάση.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα

Παράταση των μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο της πανδημίας αποφάσισε η Επιτροπή. Σύμφωνα με …