Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Έρευνα ΙΣΘ: Γιατί φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι γιατροί;

Έρευνα ΙΣΘ: Γιατί φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι γιατροί;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Νίτσας δίνουν το λόγο στους νέους γιατρούς ώστε να ακουστούν «καθαρά και δυνατά» ύστερα από μία πανδημία όπου «χωρίς τη δική τους στήριξη το ΕΣΥ και η κοινωνία θα είχαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν».

Ο κ. Νίτσας, αφού επισημαίνει αρχικά τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με τα οποία 20.000 γιατροί ζουν κι εργάζονται εκτός Ελλάδας, τονίζει ότι «Η πολιτεία πρέπει να  συγκρατήσει άμεσα το κύμα φυγής κυρίως των νέων γιατρών. Έχουν γίνει βήματα, όμως δεν αρκούν. Τώρα πριν είναι πολύ αργά, θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κίνητρα παραμονής αλλά και επιστροφής όσων μετανάστευσαν». Τα συγκεκριμένα θέματα ο ΙΣΘ τα έχει θέσει τόσο στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, όσο και στην ηγεσία του Yπουργείου Yγείας σε σχετικές συσκέψεις και με γραπτά υπομνήματα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, έχει μιλήσει επανειλημμένα για το ότι οι ειδικευόμενοι, αντί να εκπαιδευτούν τα τρία τελευταία χρόνια, έβαλαν πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να βοηθήσουν όσο γίνεται την κοινωνία. Κάλυψαν κενά ειδικών γιατρών και σε πολλές περιπτώσεις… την ανοργανωσιά του συστήματος. Όμως όλα αυτά έγιναν σε βάρος της εκπαίδευσής τους, κι αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε, αλλά και να το αναστρέψουμε προς όφελος της δημόσιας υγείας. Πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε τις ατέλειωτες ώρες εφημερίας τους, τις βάρδιες στα τμήματα covid όπου ντυμένοι σαν “αστροναύτες” ήταν συνεχώς στη πρώτη γραμμή της μάχης.  

Σε ερώτηση γιατί οι νέοι γιατροί επιλέγουν χώρες του εξωτερικού στα πρώτα τους βήματα, ο κ. Νίτσας απαντά ότι ανάμεσα στους κυριότερους λόγους είναι «Οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα (παλιότερα ήταν πολλά περισσότερα τα χρόνια όχι ότι σήμερα τα λιγότερα είναι ό,τι το καλύτερο για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να δουλέψει και να προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του). Επίσης άλλοι λόγοι είναι οι κακές υποδομές νοσοκομείων, τα κενά στο προσωπικό του ΕΣΥ, οι συμβάσεις ενός χρόνου (οι λεγόμενοι επικουρικοί γιατροί), οι πολύ χαμηλές αποδοχές, η συνεχής ανασφάλεια και μεταβλητότητα στις εργασιακές συνθήκες. Πρέπει η πολιτεία επιτέλους να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων το σύστημα εκπαίδευσης των νέων γιατρών ξεκινώντας από τον τρόπο εισαγωγής τους στην ειδικότητα, την ενιαία εκπαίδευση όλων με σύστημα rotation σε νοσοκομεία όπως γίνεται στο εξωτερικό, αλλά και το αναχρονιστικό σύστημα εξετάσεων όπου σε λίγες ώρες κρίνεται η επάρκεια στη γνώση ετών. Επίσης, πρέπει να αξιολογηθούν οι ανάγκες της χώρας για την επόμενη δεκαετία ώστε να μην έχουμε πληθώρα ειδικών σε κάποιες ειδικότητες και ένδεια σε άλλες».  

Στην έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μιλούν οι: Ζαγαλιώτη Σοφία – Χρυσοβαλάντου Εξειδικευόμενη Επείγουσας Ιατρικής – Μαρία Βουσβούκη, Παιδίατρος MD MSc Επικουρική ιατρός – Χαράλαμπος Πλακιάς, Ειδικευόμενος Ακτινολογίας – Μιχάλης Πετρίδης, Ειδικευόμενος Παθολογίας – Δημήτρης Αρβανιτίδης, Ειδικευόμενος Παθολογίας – Ελένη Ιορδανίδου, Ψυχίατρος που επέστρεψε από Αγγλία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/3oTFtuTyfgI

Check Also

Απογευματινά χειρουργεία: Πρεμιέρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη με ενστάσεις από τον ΙΣΘ

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων, με τα πρώτα να γίνονται στις 16:00 …