Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιοι είναι σε προτεραιότητα για να εμβολιαστούν

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιοι είναι σε προτεραιότητα για να εμβολιαστούν

Στα δύο νέα διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια που πήραν έγκριση αναφέρθηκε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως είναι αποτελεσματικά απέναντι στις παραλλαγές Όμικρον 1, Όμικρον 2, Όμικρον 2.7 και Όμικρον 5.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αντίστοιχες με των άλλων εμβολίων και είναι ήπιες και μικρής διάρκειας.

Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από τις ηλικίες 12 και άνω και προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έγινε στον αρχικό εμβολιασμό.

Τα νέα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο, αύριο θα οριστικοποιηθεί η λίστα με τις ομάδες που θα μπουν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής αυτοί είναι:

  1. Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών
  2. Άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου
  3. Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή μονάδες αυξημένης φροντίδας
  4. Επαγγελματίες Υγείας
  5. Φροντιστές.

Τέλος η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι μαζί με τον εμβολιασμό για την Covid δεν πρέπει να αναβάλουμε ή να καθυστερήσουμε τον εμβολιασμό για την γρίπη.

Παίρνοντας τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού έχει ήδη ανοίξει και οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Check Also

Τρία χρόνια πανδημίας COVID-19: Οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην πρώτη γραμμή

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν στις 30.1.2023 από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε σε …