Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Άνοιγμα τουρισμού: Ενστάσεις για τα δωμάτια απομόνωσης, ασάφειες στο θέμα των γιατρών και έλλειψη ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία αναφοράς

Άνοιγμα τουρισμού: Ενστάσεις για τα δωμάτια απομόνωσης, ασάφειες στο θέμα των γιατρών και έλλειψη ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία αναφοράς

Ελάχιστα ξενοδοχεία έδειξαν ενδιαφέρον να γίνουν «καταλύματα αναφοράς», που θα φιλοξενούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Τουρισμού να δώσει παράταση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία τελικά λήγει αύριο, Παρασκευή 26 Ιουνίου. Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές και όλα δείχνουν ότι πολλοί τουριστικοί προορισμοί θα μείνουν χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας κατά την τουριστική περίοδο.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Τουρισμού, Υγείας και Οικονομίας για δημιουργία δωματίων απομόνωσης σε όλες τις τουριστικές μονάδες της χώρας, έρχεται να καλύψει μεν το κενό που δημιουργείται, προκαλεί δε την έντονη αντίδραση των ξενοδόχων οι οποίοι θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους τουρίστες. Κάνουν λόγο, μάλιστα για «adventure tourism» και «τουρισμό εκπλήξεων», χαρακτηρίζοντας αψυχολόγητες τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Προβλήματα και ασάφειες και στο θέμα των γιατρών

Λίγοι είναι και οι γιατροί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τα ξενοδοχεία, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περίπτωση που προκύψει ύποπτο κρούσμα. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάθε τουριστικό κατάλυμα άνω των 50 κλινών οφείλει να συνάψει σύμβαση εργασίας με γιατρό, ο οποίος θα είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες του σε περίπτωση κρούσματος.

Οι γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς υπάρχουν πολλές ασάφειες που αφορούν στις υποχρεώσεις, το ωράριο και την αμοιβή τους, σε θέματα αστικής ευθύνης που ενδέχεται να προκύψουν, αλλά ακόμη και σε πρακτικά θέματα που σχετίζονται με την μεταφορά των δειγμάτων και των ασθενών.

Οι ξενοδόχοι από τη μεριά τους τονίζουν ότι δεν υπάρχει καν ένα υπόδειγμα σύμβασης και ζητούν τη συμβολή του υπουργείου Τουρισμού για την ανεύρεση γιατρών, τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού, ωστόσο το υπουργείο από τη μεριά του ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη διαπραγμάτευση γιατρών – ξενοδόχων.

Μία ανάσα δόθηκε στους ξενοδόχους με την απόφαση του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει στα τουριστικά καταλύματα να κάνουν συμβάσεις με πρωτοβάθμιους ή δευτεροβάθμιους φορείς υγείας, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Όλα αυτά, μόλις μερικές ημέρες πριν το «γενικό άνοιγμα» της χώρας στους τουρίστες, το οποίο θα γίνει την 1η Ιουλίου…

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη χθες, …