Κατά τη Στάση Εργασίας και τη Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, στις 5 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών, κο Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι της ΑΔΕΔΥ έθεσαν τα ζητήματα της αύξησης των μισθών, της ένταξης στα ΒΑΕ, της οριστικής επίλυσης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με επέκταση σε άλλες ειδικότητες και διπλασιασμό του, τη χορήγηση των επιδομάτων άδειας και εορτών αναδρομικά και στον μισθό χωρίς περικοπές, την χορήγηση της διαφοράς του επιδόματος ευθύνης στους τμηματάρχες της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας, τη χρηματοδότηση του συστήματος και των προσλήψεων Προσωπικού, την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου κ.λπ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι της ΠΟΕΔΗΝ, ο Υπουργός Οικονομικών σε άλλα ζητήματα δεν πήρε θέση και σε άλλα «έδωσε απαντήσεις σαν τους χρησμούς της Πυθίας». Για την ένταξη στα ΒΑΕ, πρότεινε αντί οι νοσηλευτές να ζητούν μείωση των ετών συνταξιοδότησης, θα έπρεπε να ζητούν τα τελευταία χρόνια του υπηρεσιακού βίου να μετακινούνται στα γραφεία…
Καμία δέσμευση δεν υπήρξε για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ενώ η ολιγόμηνη παράταση της καταβολής του και η συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους τους εργαζομένους.
Ο κος Τσακαλώτος απέκλεισε την επίλυση όλων των οικονομικών αιτημάτων που του τέθηκαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών, είπε ότι η κατάργησή του είναι μνημονιακή δέσμευση. Θα δοθεί μεν μία μικρή παράταση, αλλά τελικά θα καταργηθεί.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι βαθιά προσηλωμένη στις αγορές και την επίτευξη των Πρωτογενών Πλεονασμάτων. Ως εκ τούτου, αν αναγκαστούν από τα δικαστήρια να δώσουν παροχές, θα περικοπούν αντίστοιχα οι μισθοί και οι συντάξεις.
«Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση, βαθιά προσηλωμένη στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σπρώχνει όλα τα θέματα που θέτουμε για μετά τις εκλογές, με προφανή σκοπό να αποφύγει το πολιτικό κόστος», καταλήγουν οι της ΠΟΕΔΗΝ, εξαγγέλλοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα επιχειρήσουν να συναντηθούν με την Υπουργό Εργασίας, κα Αχτσιόγλου.