Αρχική / Επικαιρότητα / To Grexit, η ανάπτυξη και μια… συνταγή για το δρόμο

To Grexit, η ανάπτυξη και μια… συνταγή για το δρόμο

Η ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας μας βρέθηκαν στο επίκεντρο του Delphi Economic Forum, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό χώρο. Τα μηνύματα, που εστάλησαν από όλους τους τομείς της οικονομίας, είχαν ένα αισιόδοξα… απαισιόδοξο περιεχόμενο. «Έχουμε γίνει φοροκεντρική οικονομία και αυτό είναι επικίνδυνο», υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, τόνισε πως το Grexit πλανάται ακόμη στην ατμόσφαιρα.

Η ανάγκη για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και η επίσπευση της προώθησης μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε στάση… αναμονής και αδράνειας, είναι οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν άμεσα, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας.

Στα της Υγείας…

Στο τραπέζι της Υγείας, οι εκπρόσωποι του χώρου παρουσίασαν τα δεδομένα των τελευταίων ετών, που αποδεικνύουν έμπρακτα τις επιπτώσεις των οριζόντιων μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, αλλά και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο από την κρίση.

Στην εν λόγω συζήτηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κ.κ. Πασχάλης Αποστολίδης (ΣΦΕΕ) και Θεόδωρος Τρύφων (ΠΕΦ), ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, κ. Χάρης Παστίδης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας και η κα Mary Harney, πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας.

Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι ο κλάδος διατήρησε τη δυναμική του στον τομέα της απασχόλησης, παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσφέροντας περίπου 80.000 θέσεις εργασίας, ενώ συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας με ποσοστό 3,5%. Σε ένα πιο υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και με μια πιο στενή συνεργασία φορέων και κυβερνώντων, τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παστίδης, από τη μεριά του, τόνισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κυρίως στο πολλά υποσχόμενο κομμάτι των Life Sciences.

Οι ανισότητες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τόσο από άποψη χρηματοδότησης, όσο και από τη σκοπιά των ελέγχων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Αποστολόπουλου. «Αν οι έλεγχοι που γίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, γίνονταν και στα δημόσια, θα εξοικονομούνταν τεράστια ποσά», είπε ο κ. Αποστολόπουλος, τονίζοντας, παράλληλα, πως η πριμοδότηση του δημόσιου τομέα δεν «φτάνει» στα νοσοκομεία, αλλά χάνεται κάπου στα πέριξ…

Για τη σημασία των τεσσάρων «Ε» μίλησε ο κ. Τρύφων, αναφερόμενος στην Έρευνα, στις Επενδύσεις, την Εκπαίδευση και τις Εξαγωγές, υπογραμμίζοντας πως, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. «Για την ώρα είμαστε στο «οριζόντια μέτρα – δομικές μεταρρυθμίσεις 10-0. Καιρός να βάλουμε κι εμείς ένα γκολ», είπε χαρακτηριστικά.

Η… «συνταγή» της κρίσης

Αίσθηση έκαναν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αποστολίδης, όταν συνέκρινε τον αριθμό των συνταγών που εκτελούνται σήμερα, σε σχέση με τον αντίστοιχο στην προ κρίσης περίοδο. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009 – 2010, όταν η φαρμακευτική δαπάνη βρισκόταν στα 5,1 δις ευρώ, εκτελέστηκαν 4,5 εκατ. συνταγές. Τον τελευταίο χρόνο, με τη δαπάνη να έχει μειωθεί δραματικά στο 1,945 δις, οι συνταγές που εκτελέστηκαν ανήλθαν στα 6,5 εκατ.!

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν εδώ και χρόνια την ανάγκη ελέγχου της συνταγογράφησης, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών περιορίστηκαν μόνο στη λήψη οριζόντιων μέτρων, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών στα φάρμακα.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Harney είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι, όταν υπάρχει θέληση, σωστός σχεδιασμός και αποφασιστικότητα, ακόμη και σε χώρες με βαθιά οικονομική ύφεση, το αρνητικό πρόσημο μπορεί να αντιστραφεί προς όφελος και των ασθενών, αλλά και του κράτους.

«Η Ιρλανδία έχει βιώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση (μετά την Ελλάδα) στις κατά κεφαλήν δημόσιες δαπάνες για την υγεία από το 2008. Συνολικά, η δημόσια δαπάνη για υγειονομική περίθαλψη μειώθηκε κατά 10% περισσότερο σε μια εποχή όπου η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 20% και ο αριθμός των εργαζομένων στο σύστημα υγείας μειώθηκε κατά 11%. Άλλα κόστη, όπως αυτά που σχετίζονται με τις τιμές των φαρμάκων, επίσης μειώθηκαν σημαντικά.

Το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας έχει υποστεί σημαντική μεταρρύθμιση από το 2005 και, ως αποτέλεσμα των πολλών νέων πρωτοβουλιών, όπως οι Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες, η αύξηση της παραγωγικότητας και οι νέες εργασιακές ρυθμίσεις, οι επιπτώσεις από τη μείωση των δαπανών περιορίστηκε στο ελάχιστο -μάλιστα παρέχονταν περισσότερες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος», εξήγησε, τονίζοντας ότι τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί δεν εμπόδισαν την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, αλλά και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, πολλές νοσοκομειακές υπηρεσίες ενοποιήθηκαν σε μεγαλύτερα κέντρα (π.χ. οι χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο παλιότερα διεξάγονταν σε 32 νοσοκομεία, ενώ τώρα σε 8 εξειδικευμένα κέντρα) και αυτό οδήγησε σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που παρέχονται επί 24ώρου βάσεως έχουν, επίσης, εξορθολογιστεί για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας», ανέφερε η κα Harney. «Στην Ιρλανδία προσπαθήσαμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, να μειώσουμε το κόστος παροχής υπηρεσιών περίθαλψης με βιώσιμο τρόπο και χωρίς αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς», κατέληξε.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Check Also

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μια συζήτηση περί επενδύσεων και καινοτομίας

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Delphi Economic Forum, η Πανελλήνια …