Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Restart στους εμβολιασμούς για να μείνουμε όρθιοι

Restart στους εμβολιασμούς για να μείνουμε όρθιοι

Η πτώση της θερμοκρασίας, η εποχική γρίπη, η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε κάποιες περιοχές της χώρας και ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα, το οποίο απαιτεί εγρήγορση και άμεση λήψη μέτρων όπου αυτό είναι εφικτό.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι όλα μπορούν να ανατραπούν εν μία νυκτί. Η χαλάρωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οδηγούν περιοχές όπως η Πέλλα, η Πιερία, το Κιλκίς, η Ξάνθη κ.α. στο κόκκινο και δεν είναι δύσκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής έχουν σχεδόν γεμίσει και αναζητούνται επιπλέον κλίνες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Κι όμως, παρά τα γεγονότα και τους αριθμούς, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ψάχνουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, υπάρχουν ακόμη άτομα που μέσα από fake λογαριασμούς στα social media και ιστοσελίδες παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί, υπάρχουν ακόμη αυτοί που επιτίθενται στους εμβολιασμένους και επιμένουν να ζουν στον δικό τους κόσμο.

Ο δικός μας κόσμος, όμως, είναι αλλιώς. Έχει θανάτους από κορονοϊό, διασωληνωμένους, επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο λόγω των lockdown και τρέμουν στην ιδέα ενός χειμώνα με μέτρα και περιορισμούς. Ο δικός μας κόσμος έχει στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εισαγωγών και, κυρίως, των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, πιστεύει στη δύναμη της επιστήμης και αγνοεί τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ο δικός μας κόσμος νοιάζεται για τους γύρω του που μπορεί να είναι σε πιο ευάλωτη θέση από κάποιους άλλους.

Όσο κι αν ακούγεται πλέον “γραφικό”, το μοναδικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία και την αβεβαιότητα, τον φόβο που κουβαλάει μαζί της, είναι οι εμβολιασμοί. Και το υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να κάνει ένα restart στην προσπάθεια για να πείσει τους ανεμβολίαστους. Με στοχευμένες δράσεις στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και στις ηλικίες άνω των 60. Σαφώς υπάρχουν αυτοί που δεν θα αλλάξουν ποτέ γνώμη, αυτό το βλέπουμε σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί που χρειάζονται μία υπενθύμιση, μία ώθηση για να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένουμε λίγο ακόμη…

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια

Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια για …