Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κόντρα για την απομάκρυνση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ

Κόντρα για την απομάκρυνση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, απαντά στα σχόλια της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, Άννας Τριχοπούλου, η οποία στην επιστολή παραίτησή της, έκανε λόγο για «αντιλήψεις και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη διοίκηση  και δεν προάγουν τη διακηρυγμένη επιδίωξη μιας σύγχρονης, αξιοκρατικής, ανοικτής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, υποβαθμίζουν προωθητικές των υπηρεσιών υγείας πρωτοβουλίες με κίνδυνο την ακύρωσή τους, υπονομεύουν τη θέση μου και θίγουν την αξιοπρέπειά μου».

Το υπουργείο δηλώνει κατάπληκτο από την στάση της κας Τριχοπούλου, «επειδή ζητήθηκε η παραίτηση της – όπως και άλλων Υποδιοικητών-   για να διευκολυνθούν αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες αυτή την περίοδο , με στόχο τη λειτουργική σταθεροποίηση και καλύτερη απόδοση του ΕΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας , δηλαδή συνιστούν μια αμιγώς πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οι οποίες από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν το σύνολο των διοικητών και των υποδιοικητών, επέλεξε να κρατήσει στις θέσεις τους πάνω από το 20%   (3 στους 14) των υποδιοικητών ΥΠΕ που είχαν οριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η κα Τριχοπούλου), όπως επίσης μέσα από μια ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και προσωπικών συνεντεύξεων παρέμειναν για 1η φορά στη διοίκηση των νοσοκομείων το 15% περίπου των προηγούμενων διοικητών-υποδιοικητών. Είμαστε επίσης στην τελική φάση της αλλαγής διοικήσεων στα νοσοκομεία και κατά γενική ομολογία οι επιλογές που έχουν γίνει με εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου θεωρήθηκαν απολύτως αξιοκρατικές.

Στην 7η ΥΠΕ μετά το κενό που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προηγούμενου Διοικητή Ν. Ηγουμενίδη στη θέση του βουλευτή Ηρακλείου, η κα Τριχοπούλου επιλέχθηκε από την παρούσα πολιτική ηγεσία να ασκήσει χρέη Διοικήτριας μέχρι την κάλυψη της κενής θέσης.   Τα προβλήματα φαίνεται ότι ανέκυψαν μετά την επιλογή της κας Μαυρομάτη – αντί της ίδιας- για τη Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και να θέλει να προβάλλει το έργο που επιτέλεσε, δεν δικαιούται όμως να ανακαλύπτει αναξιοκρατικές τάσεις ή πολύ περισσότερο πολιτικές διαφωνίες με το Υπουργείο Υγείας μόλις η επιλογή είναι διαφορετική από το πρόσωπο του. Ούτε φυσικά δικαιούται κανένας να οικειοποιείται προσωπικά τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι το κλίμα καλής συνεργασίας στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο και ότι επιβαλλόταν η αντικατάσταση της κυρίας Τριχοπούλου. Όπως όλες οι πολιτικές επιλογές, έτσι και αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα και, με τη συμβολή των νέων Διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείων αλλά κυρίως με τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Check Also

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία της χώρας θα γίνονται σήμερα δωρεάν rapid test

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην …