Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / 27η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

27η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

Η 27η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists WFOT), μέλος της οποίας είναι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, και η οποία εκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 101 χωρών (περίπου 580.000 εργοθεραπευτές), έχει ορίσει από το 2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Εργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό του επαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (Π.Σ.Ε.), ιδρυθείς ως ΝΠΔΔ το 2017, εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες Εργοθεραπευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με νομοθετικά υποχρεωτική εγγραφή τους σε αυτόν. Αποτελεί συνέχεια του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών που λειτουργούσε στην Αθήνα από το 1982, ενώ είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες συγκρότησης τοπικών συλλόγων στην περιφέρεια της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κρήτη). Στους σκοπούς λειτουργίας του Π.Σ.Ε. αναφέρεται η επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική ανάπτυξη της επιστήμης της Εργοθεραπείας στην Ελλάδα, καθώς και η υποστήριξη των Εργοθεραπευτών της χώρας.

Πέραν της συμμετοχής του στα όργανα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών, ο Π.Σ.Ε. εκπροσωπεί τους Έλληνες Εργοθεραπευτές και στο Συμβούλιο Εργοθεραπευτών των Ευρωπαϊκών Κρατών (COTEC).

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εργοθεραπείας, όπως ορίστηκε από την WFOT, είναι το “Reimagine Doing”, που σε μια ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Επαναπροσδιορίζοντας τα έργα της ζωής μας». Οι αλλαγές στο περιβάλλον μας επηρεάζουν και τη φύση των έργων μας, αλλά και τον τρόπο εμπλοκής μας σε αυτά. Ιδιαίτερα σε εποχές όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, εξωτερικοί παράγοντες, όπως η πανδημία του COVID-19, έχουν επηρεάσει τα έργα όλων των ανθρώπων με αποτέλεσμα κάποια να έχουν αλλοιωθεί και σε άλλα να μην είναι δυνατή η συμμετοχή. Αυτό το γεγονός έχει επηρεάσει και τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία όλων μας. Οι Εργοθεραπευτές θα πρέπει, ακόμη και σε αυτό το φύσει περιοριστικό περιβάλλον που ζούμε, να επινοήσουν, επαναπροσδιορίσουν, προσαρμόσουν έργα, στα οποία θα μπορούν όλοι να συμμετέχουν χωρίς εμπόδια.

Το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. υιοθέτησε το συγκεκριμένο σήμα-logo της ημέρας για τη χώρα μας, που περιλαμβάνει το παγκόσμιο σήμα της WFOT, σε συνδυασμό με το logo της ημέρας και το επίσημο σήμα του ΠΣΕ, που μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να χρησιμοποιήσει για την προώθηση των μηνυμάτων ευαισθητοποίησης για την Εργοθεραπεία.

Check Also

Η «πανδημία» της Μικροβιακής Αντοχής: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ε.Ε.

Από τις αρχές του 2020, η συνεχιζόμενη πανδημία της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19) …