Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Στόχος να γίνει η Ελλάδα ιαματικός προορισμός – Σημαντική η συμβολή του Θερμαλισμού στην πρόληψη απέναντι στην COVID-19

Στόχος να γίνει η Ελλάδα ιαματικός προορισμός – Σημαντική η συμβολή του Θερμαλισμού στην πρόληψη απέναντι στην COVID-19

Πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, στο οποίο συμμετείχαν εκλεκτοί εμπειρογνώμονες διεθνώς καταξιωμένοι, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και εξελίξεις στην Ιαματική Ιατρική. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (δια του Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Κοτρωνιάς και Σ. Χιονίδης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, οι Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων Γ. Συκιώτης, Δομοκού Μ. Λιόλιος, Λοκρών Θ. Ζεκεντές, η πρώην υπουργός Κ. Μπατζελή, οι Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας Αθ. Καρακάντζας και Η. Μπουρμάς, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη, η Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Χ. Νικολάου και το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ Α. Δημητριάδης.

Την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και την ενίσχυση της Ιαματικού Τουρισμού στη χώρα μας υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του στο εν λόγω συνέδριο, εστιάζοντας στη σημασία αναβίωσης του πνεύματος του Ιπποκράτη, ο οποίος καθιέρωσε τον θερμαλισμό και τις ιαματικές θεραπείες. «Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στο εθνικό στοίχημα για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, ο καθένας από το δικό του θεσμικό ρόλο», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως η καθιέρωση της Ελλάδας ως Ιαματικού Προορισμού στον παγκόσμιο χάρτη παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών.

Όπως υπογράμμισε, η πανδημία μετατόπισε μερικώς τις προτεραιότητες και σήμανε παύση δραστηριοτήτων και σχεδίων στα υδροθεραπευτήρια του κόσμου κατά τους μήνες που πέρασαν. Ωστόσο, ανέφερε, ο θερμαλισμός παραμένει στο επίκεντρο, όχι μόνον των σχεδίων για ανάταξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την ίδια την δυνατότητα των θεραπειών του θερμαλισμού να συνδράμουν στη μάχη του ανθρώπινου οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού για ασθένειες όπως ο covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε και την πρόσφατη έκκληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Πηγών προς τον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού, να συνεργαστούν περισσότερο για να αναγνωριστούν οι θεραπείες της λουτροθεραπείας ως μιας πραγματικής και πολύτιμης ειδικότητας της διεθνούς ιατρικής, που θα συμβάλει στην ανθρώπινη ανοσία, όσο ξεπερνάμε την κρίση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης σημείωσε πως επιβάλλεται να αναδειχθούν οι ελληνικές ιαματικές πηγές, υπενθυμίζοντας πως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Ιστορικών Λουτροπόλεων, «η Ελλάδα κατέχει διεθνή ηγετικό ρόλο στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού, λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό παραμένει ενεργή πρόκληση για όλους μας, για κάθε συμμετέχοντα στο συνέδριο αυτό, σε τούτες τις ώρες που δοκιμάζεται η Ανθρώπινη Υγεία στον πλανήτη», τόνισε.

Αναφερόμενος στη μετά πανδημίας εποχή, επισήμανε πως τα διεθνή δίκτυα αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους και ζητούν τη συνδρομή των επιστημόνων για να στρώσουν το χαλί της ανάπτυξης του θερμαλισμού και της Βιομηχανίας Ευεξίας γενικότερα, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 315 δισ. δολάρια την επόμενη 4ετία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση που συμπεριέλαβε στην αξιολόγηση την πανδημική κρίση.

Σε αυτό το σημείο και επικαλούμενος την υποτονική συμμετοχή της Ελλάδας στις παγκόσμιες συνόδους της Ευεξίας που πραγμοποιήθηκαν φέτος για τις ιαματικές πηγές, υπογράμμισε πως η χώρα μας θα πρέπει να διαμορφώσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό και να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να μη χάσει το τρένο στην προσπάθεια καθιέρωσης της ως προορισμού ευεξίας. 

«Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και οι προσδοκίες των επισκεπτών πρέπει να συνεχίσουν να διερευνώνται. Πριν από την πανδημία, η Ευεξία είχε τον χώρο της στην τουριστική δραστηριότητα, αλλά τώρα η κρίση έχει εντείνει αυτήν τη προτεραιότητα, θέτοντας τη συνειδητοποίηση της προσωπικής υγείας και ευεξίας στο προσκήνιο των επιλογών των ταξιδιωτών. Οι διεθνείς τάσεις μιλούν πλέον εντατικά για την Ευεξία του τόπου, και αυτό είναι ακριβώς που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής και της φιλοσοφίας μας στην Περιφέρεια Αττικής», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Check Also

Συνάντηση Κικίλια-Πατούλη για τον εμβολιασμό των ιδιωτών γιατρών

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Υγείας, με τον Πρόεδρο του Ιατρικού …