Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Οδηγίες ΙΣΘ για τη λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων προς αποφυγή επανάκαμψης του COVID-19

Οδηγίες ΙΣΘ για τη λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων προς αποφυγή επανάκαμψης του COVID-19

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, σε σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του Συλλόγου, ζήτησε εγρήγορση και επιφυλακή όλων των ιατρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας συμβάλουμε, στην καθημερινή επαφή με τους ασθενείς μας, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και υπενθύμισης των μέτρων ατομικής προστασίας που πρέπει να τηρούνται. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να μη ζήσουμε ένα κύμα έξαρσης της επιδημίας».

Η «επόμενη μέρα», μετά τον κορονοϊό, είναι βέβαιο πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι όπως οι ημέρες της προ της επιδημίας, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία και ικανοποιητικός τρόπος ενεργητικής ανοσοποίησης. Η επανάκαμψη της επιδημίας θα επικρέμεται και θα αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο. Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα ιατρεία και τα εργαστήριά να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες προστασίας του προσωπικού, αλλά και των ασθενών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, λοιπόν, επισημαίνει σχετικά με τη λειτουργία των ιατρείων και εργαστηρίων τα εξής:

  1. Το προσωπικό των ιατρείων που έρχεται σε άμεση επαφή με τον ασθενή πρέπει να φοράει υποχρεωτικά μάσκα προστασίας. Το ίδιο θα πρέπει να ζητούμε και από τους προσερχόμενους ασθενείς.
  2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε όσους επαγγελματίες διαχειρίζονται εμπύρετα περιστατικά, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποφυγής συγχρωτισμού με άλλα περιστατικά. Πρέπει, δε, να γίνεται προσπάθεια να εξετάζονται στη λήξη του ωραρίου των ιατρείων και να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά κρούσματα κορονοϊού, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
  3. Τα ραντεβού πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να μην παραμένουν ασθενείς στον χώρο αναμονής σε αποστάσεις μικρότερες των 2 μέτρων. Επίσης, θα πρέπει να προσέρχεται στο ιατρείο μόνον ο ασθενής, χωρίς συνοδό, εκτός κι αν ο ασθενής είναι υπερήλικας ή παιδί.
  4. Απαραίτητος είναι ο συχνός αερισμός των χώρων και η τακτική απολύμανση των επιφανειών.
  5. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες ιατρούς ιδιωτικών κλινικών, αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση ύποπτων περιστατικών, αλλά και να απαιτούν από τη διοίκηση των κλινικών να τηρούνται από όλο το προσωπικό οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας.

Check Also

254 νέα κρούσματα και 2 ακόμη θάνατοι σήμερα

254 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν …