Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Η Ιατροτεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης

Η Ιατροτεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης

«Ο τομέας της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας, παρά την οικονομική κρίση, παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις και δυνατότητες ανάπτυξης συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και τη θετική οικονομική προοπτική της χώρας μας», τόνισε ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε Διάλεξή του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ιατρικής Τεχνολογίας (MedTechWeek), που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ). Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην Αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο κ. Υφαντόπουλος σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι, «η παρατεταμένη ύφεση και η αβεβαιότητα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει την κατάρρευση των επενδύσεων από το 25,7% του ΑΕΠ το 2007, στο 10% το 2015, ενώ εκτιμάται ότι η χώρα μας χρειάζεται πάνω από 100 δις. ευρώ επενδύσεις για να επανέλθει σε θετική αναπτυξιακή πορεία» και πρόσθεσε ότι «τα οικονομικά της Υγείας και η αξιολόγηση της Ιατρικής τεχνολογίας προσφέρουν το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής στον Τομέα της Υγείας».

Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημείωσε ο κ. Υφαντόπουλος, ότι η συμβολή της τεχνολογίας στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας επισημαίνεται από τον 18ο αιώνα από «κλασικούς οικονομολόγους», όπως ο Adam Smith και ο David Ricardo, οι οποίο υποστήριξαν ότι οι επενδύσεις και η δημιουργία κεφαλαίου συμβάλλουν πολλαπλασιαστικά στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Επομένως, η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα οικονομικής αναπτυξιακής πολιτικής. 

Ο ΣΕΙΒ μέσω της διάλεξης του κ. Υφαντόπουλου στηρίζει την 2η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης (MedTech Week) που διοργανώνει η συμμαχία MedTech Europe από 13 έως 19 Ιουνίου, ενώ παράλληλα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας και συμβολής του Συνδέσμου στην Υγεία.

Check Also

ΣΕΙΒ: Αναίτιες καθυστερήσεις στην έγκριση και αποζημίωση των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), σε συνέχεια των επανειλημμένων υπομνημάτων του προς …