Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / FDA: Έγκριση σκευάσματος για αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ μετά από 18 χρόνια!

FDA: Έγκριση σκευάσματος για αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ μετά από 18 χρόνια!

Ο FDA ενέκρινε χθες το σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση.

«Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές. Το φάρμακο (θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm) είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο FDA.

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) στοχεύει στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Το φάρμακο μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, οι οποίοι αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τη συγκεκριμένη εκφυλιστική νόσο. Ωστόσο, άλλοι γιατροί παρουσιάζονται πιο σκεπτικιστές, δηλώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την εν λόγω θεραπεία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Check Also

AbbVie: Ευρωπαϊκή έγκριση συνδυαστικής θεραπείας για ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία που δεν προσφέρονται για χημειοθεραπεία

Η AbbVie (NYSE: ABBV) ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το venetoclax σε συνδυασμό με …