Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ: Πορεία Σωτηρίας Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ στις 15 Οκτωβρίου

ΠΟΕΔΗΝ: Πορεία Σωτηρίας Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ στις 15 Οκτωβρίου

Άλλη μία Πορεία Σωτηρίας για το ΕΣΥ την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου εξήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Η Πορεία θα ξεκινήσει στις 08:30 από την Πλατεία Μαβίλη, με προορισμό το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Με την πανδημία σε εξέλιξη έχουν όλοι αντιληφθεί τη σημασία της Δημόσιας Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλε διόλου στη διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως, το είδε ως μία επιπλέον ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του (υλικά, ΜΕΘ, τεστ κ.λπ.).

Οι παθογένειες του συστήματος υγείας είναι δεδομένες.

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ.

Τα Νοσοκομεία ως όριο δαπανών στον προϋπολογισμό τους έχουν το 1,5 δισ. ευρώ, παγωμένο στο ίδιο ύψος τα τελευταία χρόνια παρά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα Νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες να ανανεώσουν και να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Δεν είναι σε θέση να πληρώνουν μισθούς, νυκτερινά και αργίες στους επικουρικούς υπαλλήλους. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων τέλος Απρίλη ήταν 1 δισ. ευρώ.

[…] Αναστάτωση προκαλείται στη λειτουργία των Νοσοκομείων από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για τη στελέχωση νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό, τη λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ κορονοϊού, ειδικά στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Με τη μετακίνηση νοσηλευτών και γιατρών από τα μεγάλα Νοσοκομεία προς τα Νοσοκομεία Αναφοράς, διαταράσσεται η λειτουργία τους και αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια. Οι εφημερίες καθίστανται επισφαλείς, όπως επισημαίνουν Διοικήσεις Σωματείων και επιστημονικά όργανα των γιατρών.

Μετακινούνται γιατροί και νοσηλευτές για να ανοίξουν νέες ΜΕΘ, χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση σε ΜΕΘ.

Οι κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει να αυξηθούν. Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια, θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28. Επιπλέον, ΜΕΘ Covid 19 λειτουργούν περίπου 200, με δυνατότητα να λειτουργήσουν περισσότερες. Όπως επίσης κλίνες ΜΑΦ λειτουργούν 117.

Για την παρακολούθηση της πανδημίας, θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες.

Τα Νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια. Να αυξηθούν τα προληπτικά τεστ στην κοινότητα, προκειμένου να εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά περιστατικά.

Να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα των τεστ, και όχι σε 4 ημέρες όπως σήμερα. Να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται η εξέταση κορονοϊού από τον ΕΟΠΥΥ.

Να υπάρξει διαχωρισμός των κλινικών νοσηλείας στα Νοσοκομεία ύποπτων κα θετικών κρουσμάτων κορονοϊού με όλες τις προδιαγραφές.

Να γίνονται τακτικά τεστ στο Υγειονομικό προσωπικό. 700 συνάδελφοι νόσησαν, ένας πέθανε, 50 νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση. ΦΤΑΝΕΙ!

Μετά το πλήθος χειροκροτημάτων, είναι η ώρα της αποτίμησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση. Από τα χειροκροτήματα, περάσαμε στο ξύλο από τα ΜΑΤ.

  • Ζητάμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ, με την αναγνώριση όλου του ασφαλιστικού βίου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία αύξηση των εισφορών. Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση.
  • Διεκδικούμε Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού. Δεν μπορεί να διαχωρίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Η ενότητα στον Νοσηλευτικό Κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπισης της πανδημίας και των άλλων παθήσεων.
  • Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς και αυξήσεις στα νυκτερινά και τις αργίες.
  • Ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.
  • Ζητάμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη».

Check Also

Η νέα ταξινόμηση των μεταλλαγμένων στελεχών κατά ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας προχώρησε πρόσφατα σε νέα ταξινόμηση των μεταλλαγμένων στελεχών καθώς και στον …