Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / COVID-19: Οι νέες επιπλοκές, οι θεραπείες που χορηγούνται και η «θωράκιση» του προσωπικού των νοσοκομείων

COVID-19: Οι νέες επιπλοκές, οι θεραπείες που χορηγούνται και η «θωράκιση» του προσωπικού των νοσοκομείων

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Ο νέος κορονοϊός εκπλήσσει συνεχώς την επιστημονική κοινότητα, δίνοντας νέα δεδομένα που χρήζουν παρακολούθησης. «Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία», είχε αναφέρει παλαιότερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή την ανοσμία που παρουσίασαν κάποιοι ασθενείς.

Ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους και, μάλιστα, η περίπτωση με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή, έδειξε ότι μπορούν να υπάρξουν και νέες επιπλοκές. «Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Μία επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από το νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται τις περιπτώσεις της νόσου.

Στον ασθενή μάλιστα από την ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούσαν στην Κρήτη, χορηγούταν ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή, για αυτόν τον σκοπό.

Να πω όμως εδώ, πως δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Όπως μας δείχνουν δεδομένα δημοσιευμένα από Κινέζους συναδέλφους, αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου, όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην Πατρίδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται – Γιατί δεν χορηγούνται σε όλους τα φάρμακα αυτά;
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου.
Όπως εξηγεί ο κ. Τσιόδρας, «επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται στο πλαίσιο στενής παρακολούθησης των ασθενών από γιατρό, ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ. Καταλαβαίνετε, δε μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα».
Χθες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα.

Πρωτόκολλο προφύλαξης των υγειονομικών
Ένα πρωτόκολλο προφύλαξης των υγειονομικών, με τη χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, ετοιμάζεται από τους αρμόδιους και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Οι υγειονομικοί σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «φυσικά και προβλέπεται και είναι μέσα στα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, γιατί παραμένουν στην πρώτη γραμμή και η προστασία τους είναι το πρώτο μέλημα και πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα.   Αυτοί οι άνθρωποι φυσικά και θα ελέγχονται. Και μάλιστα υπάρχει και σκέψη να υπάρξει και ένα πρωτόκολλο προφύλαξης αυτών των ανθρώπων, με ειδική φαρμακευτική αγωγή, το οποίο θα σας ανακοινώσω τις επόμενες ημέρες».

Check Also

3 νέα κρούσματα και 2 ακόμη θάνατοι στη χώρα μας

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός …