Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Cancer Policy & Economics: Κόκκινος συναγερμός στις υπηρεσίες υγείας

Cancer Policy & Economics: Κόκκινος συναγερμός στις υπηρεσίες υγείας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο “Cancer Policy & Economics” που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Divani Caravel και διοργανώθηκε από το Health Daily και τη Boussias Communications. Το Συνέδριο διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά και αποτελεί ένα forum συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων από τους φορείς της Πολιτείας, τους γιατρούς, τους ασθενείς, τους ερευνητές, τα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας με στόχο το σχεδιασμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με βάση αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικότερα οι ασθενείς με καρκίνο. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου συζητήθηκαν οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η σχέση κόστους-οφέλους για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς καθώς και η πραγματική πρόσβαση των ασθενών σε αυτές στην Ελλάδα της κρίσης.

Το Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος και τόνισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους. «Οι βασικές λύσεις είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η μείωση του κόστους σε ζωές και αντίκτυπο στο σύστημα υγείας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση» δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης ανέφερε ότι, «οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μάς οδηγεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού στις υπηρεσίες υγείας». Μεγαλώνουν οι ανισότητες στην πρόσβαση και η ανασφάλεια των πολιτών. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών. Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες. «Η Πολιτεία είναι και σήμερα απούσα και από αυτό το Συνέδριο. Τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά το φάρμακο, ενώ αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Οι βασικές προτάσεις του Προέδρου του ΣΦΕΕ είναι μεταξύ άλλων:

  • Η ορθολογική διαχείριση πόρων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Η ενίσχυση της κλινικής έρευνας. «Κάθε κλινική μελέτη φέρνει άμεσα στην οικονομία 250.000 € και έμμεσα στο ΑΕΠ 500.000 €» είπε ο κ. Αποστολίδης.
  • Οργανωμένη καταγραφή των αναγκών μέσω εφαρμογής των ογκολογικών μητρώων ασθενών.

Στη συνέχεια ο Παθολόγος- Ογκολόγος του Νοσοκομείου «Υγεία» κ. Πάρις Κοσμίδης δήλωσε ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Σε κάθε χώρα διαφοροποιείται η στρατηγική αντιμετώπισης, για λόγους οικονομίας. «Το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας πλησιάζοντας τις 15 εκ. περιπτώσεις» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Από τη άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία της EUROPCARE μειώνονται οι θάνατοι χάρη στις νέες θεραπείες και το έργο των γιατρών.

Τι ανεβάζει το κόστος; Tα φάρμακα και ο πληθυσμός που γερνάει. Ευτυχώς όμως, αν και αυξάνεται το κόστος, η έρευνα προοδεύει και τα νέα φάρμακα είναι πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά.

«Μία σημαντική λύση στη μείωση του κόστους είναι και η χρήση βιο-ομοειδών φαρμάκων» τόνισε ο κ. Κοσμίδης. 

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής ΓΝ Χανίων, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) κ. Ιωάννης-Ισίδωρος Βαρθαλίτης τόνισε ότι «Με βάση τον Υγειονομικό χάρτη για τις ογκολογικές υπηρεσίες υγείας, προκύπτει ότι οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και άνισα κατανεμημένες στους νομούς της χώρας. Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και ο χάρτης δεν είναι επικαιροποιημένος, γι’ αυτό και καταφεύγουμε σε στατιστική αναγωγή των στοιχείων άλλων χωρών».

Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρουσίασε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς και παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια αυτών των ασθενών. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και 5 φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτεται το γιατρό τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στο γιατροί τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της έναρξης της θεραπείας τους. «Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ασθενών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 27,1% των ασθενών εξακολουθούν και καπνίζουν» τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών δήλωσε ότι «Το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής» Όμως ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά όταν λόγω του καρκίνου πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν 3 χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα.

«Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας» είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.».

Το «ΚΕΦΙ» στηρίζει ασθενείς και οικογένειες, σε όλες τις φάσεις ακόμα και αυτούς του τελικού σταδίου και αγωνίζεται η Πολιτεία να ενισχύσει τις δομές της, όπως είναι ειδικοί ξενώνες σε συνδυασμό με την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Head of Oncology GreeceCyprusMalta, Pfizer Hellas σημείωσε ότι ξεπερνάνε τα 200 δις $ ετησίως τα κόστη του καρκίνου παγκοσμίως. «Η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία είναι πολύ ριψοκίνδυνη, όταν ένα πολύ μικρό ποσοστό των φαρμάκων που ανακαλύπτονται, βγαίνουν τελικά στη αγορά» ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου.

Η σύγχρονη τάση είναι η εξατομικευμένη θεραπεία, γιατί ο κάθε ασθενής αποτελεί διαφορετική περίπτωση.

«Τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα όπως η οριζόντια περικοπή τιμών, επιβραδύνουν την καινοτομία και μειώνουν τις πηγές χρηματοδότησης για τις μελλοντικές θεραπείες» είπε ο κ. Χατζηνικολάου.

Ο κ. Δημήτρης Κρικέλης, Ογκολόγος, Medical Advisor, Novartis αναφέρθηκε σε μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε ογκολογικούς ασθενείς και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Οικονομικών Υγείας ISPOR, και παρατήρησαν ότι το κόστος θεραπείας μειώνεται με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων.

Ο κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος Health Policy & Health Economics Manager Roche Hellas δήλωσε ότι «H εξέταση για την πρόληψη καρκίνου μαστού ακολουθεί διάφορα στάδια, όπως αυτοεξέταση μαστού, μαστογραφία, υπέρηχο, μαγνητική και τεστ ΠΑΠ και γενικό check up», βάσει συγκεκριμένης έρευνας σε γυναίκες. Η πρώτη ειδικότητα που επισκέπτονται οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού είναι ο γυναικολόγος, αλλά αυτός που παραπέμπει σε βιοψία είναι ο χειρουργός μαστού. Το 40% της βιοψίας γίνεται σε Δημόσια νοσοκομεία και 39% σε Ιδιωτικά. «Από τις ασθενείς με καρκίνο μαστού έκαναν ακτινοθεραπεία το 68% και το 50% λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι υπόλοιπες δεν έλαβαν λόγω κόστους» ανέφερε ο κ. Σκρουμπέλος. Σαφώς το σύστημα πάσχει και οδηγεί τις γυναίκες σε ελλιπή αντιμετώπιση του καρκίνου τους.

Ο κ. Θάνος Κοσμίδης, Συν-Ιδρυτής της Πλατφόρμας CareAcross σημείωσε ότι, «Ο καρκίνος είναι συνυφασμένος με το θάνατο, γι’ αυτό ήταν σημαντικό να αποτυπώσουμε τις πραγματικές πεποιθήσεις των ασθενών και των συγγενών τους».

Η έρευνα έτρεξε διαδικτυακά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Care-Across.

Η ελλιπής ενημέρωση σε θέματα όπως οι κλινικές μελέτες αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από τη συγκεκριμένη έρευνα.

«Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση πάνω σε θέματα της νόσου» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και το διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Check Also

Ευρεία σύσκεψη για το φάρμακο – Οι 7 αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σύσκεψη με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, πραγματοποιήθηκε …