Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Άλλοι καιροί, άλλη Υγεία

Άλλοι καιροί, άλλη Υγεία

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Α.Ξανθού ( 23/5/2015)

Τι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προσαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η μακρά περίοδος κρίσης, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην 69η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, πρέπει να γίνει ριζική αντιστροφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής υγείας; «από την τεκμηριωμένη υγειονομική ανάγκη στην Πολιτική Οικονομία της Υγείας, και όχι όπως συμβαίνει σήμερα που κυριαρχεί η Οικονομία επί της Υγείας, της Πολιτικής και της Δημοκρατίας».

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν «μεροληψία» υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην αγορά του φαρμάκου.

Αναλυτικά:

  1. «Η στρατηγική απάντηση στην υγειονομική κρίση είναι «μεροληψία» υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των πολιτών με όρους καθολικής και ισότιμης πρόσβασης, αύξηση της «χωρητικότητας» του Δημόσιου Συστήματος. Η οικονομική βιωσιμότητα ενός «μετασχηματισμένου» ΕΣΥ μπορεί να διασφαλιστεί μέσω τού επιστημονικά ορθού ελέγχου της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς, μέσω της αναδιοργάνωσης της Διοίκησης και του Συστήματος Προμηθειών, της συνέργειας των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και με τη δημιουργία «δημοσιονομικού χώρου» υπέρ του Κοινωνικού Κράτους και της Δημόσιας Υγείας.
  2. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί στην Υγεία είναι η ανάπτυξη της ΠΦΥ ως «πυρηνικό στοιχείο» ενός αναβαθμισμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Είμαστε στην αφετηρία μιας σημαντικής μεταρρυθμιστικής τομής που εμπνέεται από τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διακήρυξης της Άλμα –Άτα το 1978, οι οποίες αποτέλεσαν διαχρονικά σημείο αναφοράς και πολιτικό αίτημα για τους προοδευτικούς γιατρούς-υγειονομικούς όλου του κόσμου.
  3. Η Δημόσια Υγεία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας γιατί επιδρά με ισότιμο τρόπο στους πολίτες. Περιορίζει τη διακινδύνευση που συνεπάγονται οι παγκοσμιοποιημένες πλέον απειλές (κλιματική αλλαγή μικροβιακή αντοχή, χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα), οι νέες λοιμώξεις (ιός Zika), αλλά και συμφωνίες όπως η ΤΤΙΡ, που προβλέπουν υποχώρηση των υφιστάμενων επιπέδων προστασίας στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων, του φυσικού και εργασιακού περιβάλλοντος, των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών κλπ.
  4. Το Φάρμακο δεν αποτελεί απλό εμπορικό προϊόν αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στην αγορά, χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο και συνεκτίμηση κοινωνικών παραμέτρων και επιδημιολογικών δεδομένων. Η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένo κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα. Η διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία προϋποθέτει διακρατική συνεργασία και κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ).
  5. Η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών που παρέχεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με τη συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών, των ΜΚΟ και των εθελοντών είναι απόλυτα αξιόπιστη και με βάση τα διεθνή επιστημονικά standards».

Check Also

ΠΟΥ: Η πανδημία πιθανόν να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2022, λόγω άνισης κατανομής εμβολίων

Η πανδημία covid-19 «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, διότι …