Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / 15 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

15 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά την 15η Σεπτεμβρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα, παίρνοντας μέρος στη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 735.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με κάποιον τύπο λεμφώματος.

Το λέμφωμα είναι ομάδα καρκίνων του λεμφικού συστήματος και, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον 5ο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη, παραμένει ακόμα ένας “παραμελημένος καρκίνος, για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση. Oι εν λόγω καρκίνοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα λεμφώματα Hodgkin και τα λεμφώματα non-Hodgkin, οι οποίες πήραν την ονομασία τους από το όνομα του γιατρού που πρώτος εντόπισε την ασθένεια. Τα λεμφώματα Hodgkin συναντώνται συνήθως σε νεώτερες ηλικίες, ενώ τα υπόλοιπα σε μεγαλύτερες.

Αν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το 75% – 95% των ασθενών θεραπεύονται. Πολλές φορές, όμως, η διάγνωση δεν γίνεται έγκαιρα, γιατί τα «συμπτώματά» της, όπως η κόπωση, η νυχτερινή εφίδρωση, οι ανώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων, τα δέκατα και ο χαμηλός πυρετός, θεωρούνται κοινά και συνηθισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τα παραβλέπουμε. Για τους λόγους αυτούς, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του σωστού τύπου λεμφώματος και η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ώστε να θεραπεύει πλήρως την ασθένεια ή να την ελέγχει επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Φέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς που βοηθούν τους ασθενείς με λέμφωμα, τους γιατρούς, άλλους επαγγελματίες υγείας, τους συλλόγους ασθενών, τους συγγενείς, τις οικογένειες και τους φίλους των ασθενών, λέγοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ» (A World of Thanks) σε όλους όσους τους βοηθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, διοργανώνεται με την υποστήριξη των εταιρειών Gilead και Kite, διαδικτυακή επιστημονική διημερίδα για το Λέμφωμα (14-15 Σεπτεμβρίου), στην οποία συμμετέχει ως εκπρόσωπος των ασθενών η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, κα Καίτη Αποστολίδου, ενώ παράλληλα η εκστρατεία περιλαμβάνει εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για το λέμφωμα, και φωταγώγηση της Βουλής και του σιντριβανιού της Ομόνοιας το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου.

Σεπτέμβριος, μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αιματολογικό Καρκίνο

Ο Σεπτέμβριος είναι συνολικά ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους τύπους Αιματολογικού Καρκίνου και, επίσης, ο μήνας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Η ΕΛΛΟΚ, συνεχίζοντας τις δράσεις των προηγούμενων ετών, διοργανώνει διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα στις 30 Σεπτεμβρίου (17:00 – 19:30), με τίτλο «Αιματολογικός Καρκίνος – Η Επόμενη Μέρα», με στόχο να αναδείξει τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του αιματολογικού καρκίνου, την προστιθέμενη αξία που παράγουν οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με την εξατομικευμένη ιατρική να είναι η αιχμή του δόρατος, και παράλληλα να ανιχνεύσει τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19.

H ημερίδα θα κληθεί, επιπλέον, να δώσει απαντήσεις σε χρόνια θέματα που απασχολούν τους μικρούς, αλλά και τους ενήλικους ασθενείς και τις οικογένειές τους, σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, την ύπαρξη των αναγκαίων δομών στο σύστημα υγείας, την παρακολούθηση και την επανένταξη στην κοινωνία.

Check Also

Θρόμβωση: Χαμηλή η ευαισθητοποίηση του κοινού – Σημαντική η ενημέρωση για τη ΦΘΕ

Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η οποία εστιάζει στην ευαισθητοποίηση του κοινού …