Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Υπεγράφη η συμφωνία για το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα – «Ορόσημο η σημερινή μέρα», σύμφωνα με τον Kluge

Υπεγράφη η συμφωνία για το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα – «Ορόσημο η σημερινή μέρα», σύμφωνα με τον Kluge

Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, η συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος,  η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου, η Διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του Π.Ο.Υ., Natasha Azzopardi-Muskat, η Επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Marianna Trias και οι Ανώτεροι Σύμβουλοι του Π.Ο.Υ. Joao Breda και Παύλος Θεοδωράκης.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο Γραφείο είναι το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ. παγκοσμίως που έχει ως αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο, η χώρα αποκτά έναν τεχνικό σύμβουλο για το νέο Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα, με υψηλό κύρος και παγκόσμια σφραγίδα.

«Το γραφείο αυτό δεν είναι απλά ένας χώρος. Δεν αποτελεί ακόμα μια θεσμική δομή Αυτό το ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας θα παρέχει τις υπηρεσίες του και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, καθώς και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Η Κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν έμπρακτα στο υγειονομικό δυναμικό της Ελλάδας, από το οποίο κυρίως εξαρτάται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Μόνο με επαγγελματίες υγείας υψηλής ποιότητας, μπορούμε να έχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Επενδύουμε στη Δημόσια Υγεία, γιατί αυτή η επένδυση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Αυτό της αξίας της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό Κέντρο Αριστείας», τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ., τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και για εκατομμύρια ανθρώπους που θα αποκομίζουν οφέλη για πολλά χρόνια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ούτε ο χρόνος, ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή, είναι κάτι τυχαίο.

«Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της Υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας. Ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει και εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kluge.

«Οι Έλληνες είναι από τους πληθυσμούς, των οποίων ο τρόπος ζωής προστατεύει την υγεία και βελτιώνει την ποιότητα ζωήςH χώρα διαθέτει εξαιρετικούς υγειονομικούς θεσμούς και κορυφαίους ερευνητέςόλοι τους είναι κρίσιμα συστατικά για να αποδειχθεί επιτυχημένο αυτό το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η απαρχή του σημερινού θέματος είναι ελληνική. Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι σήμερα όσο σχετικός ήταν και πριν από 2.500 χρόνια. “Ωφελέειν μη βλάπτειν“, ήταν η αρχή του Ιπποκράτη, η οποία έχει ορίσει τα πρότυπα για τον ιατρικό ηθικό κώδικα και έχει υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας τους ασθενούς», σχολίασε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ.

«Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, το EPW 2020-2025 – “Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη“, αποτελεί τον οδικό χάρτη του ΠΟΥ και των κρατώνμελών του. Αποτυπώνει πολλές καλές προθέσεις, αλλά καμιά τους δεν έχει σημασία εάν δεν πραγματωθεί. Το όραμα του EPW είναι η καλύτερη στήριξη προς τις χώρες, ώστε να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των πολιτών σε σχέση με την υγεία και την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας.

Εν συντομία, αυτό που κάνει, είναι ότι αποτυπώνει τη δέσμευση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Τα βήματα που κάνουμε σήμερα αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών σε αυτόν τον σκοπό. Το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Γραφείο Περιφέρειας Ευρώπης του Π.Ο.Υ. συμμερίζονται τη φιλόδοξη επιθυμία να επιτύχουν το ανώτατο επίπεδο ευημερίας, υγείας και προστασίας, σύμφωνα με τους SDGs.

Ούτε ο χρόνος ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή είναι κάτι τυχαίο...

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και για τον Π.Ο.Υ., καθώς και για εκατομμύρια ανθρώπους που θα αποκομίζουν οφέλη για πολλά χρόνια», κατέληξε ο κ. Kluge.

Check Also

Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου …