Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του 2018 εγγυήθηκε ο Α. Ξανθός

Την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του 2018 εγγυήθηκε ο Α. Ξανθός

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων, το οποίο πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, στον προϋπολογισμό του 2018 δεν έχουμε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας, καθώς αυτές εξακολουθούν εδώ και 2 χρόνια να είναι σταθεροποιημένες στο 5,1% του ΑΕΠ (από 4,6% που ήταν το 2014) και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ήδη αναβαθμισμένη  λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, το  όριο των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου (ΜΠΔΣ) 2015-2018.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, που όμως αντισταθμίζεται από την ισοδύναμη αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Οι πολιτικές επιλογές για την Υγεία φαίνονται στα έξοδα, δηλαδή στις παροχές προς τους ασθενείς – και τα έξοδα δεν μειώνονται, τόνισε.

Όσον αφορά τα έσοδα, αυτά δεν εξαντλούνται μόνο στις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κοινωνική ασφάλιση συνεισφέρει πολύ σημαντικά ποσά από το 2016 και μετά, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Άρα, ούτε ελλείμματα στα νοσοκομεία πρόκειται να δημιουργηθούν.

Η ουσία του προβλήματος, κατά τον Υπουργό, είναι οι κλειστοί προϋπολογισμοί που μας έχουν επιβληθεί από το Μνημόνιο, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν με πληρότητα τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας στην περίοδο της κρίσης. Παρόλα αυτά,  η κυβέρνηση κατάφερε να στηρίξει και να αναβαθμίσει λειτουργικά τις δημόσιες δομές, να προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμου  και επικουρικού  προσωπικού, να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, να αναβαθμιστεί ο ιατροτεχνολογικός τους εξοπλισμός και να αυξηθεί η δυνατότητα του ΕΣΥ να καλύπτει περισσότερες ανάγκες υγείας  των πολιτών, τόνισε ο κ. Ξανθός, διαβεβαιώνοντας ότι το πολιτικό σχέδιο  της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της λειτουργικής αναβάθμισης των δομών του, μπορεί να υλοποιηθεί και με τον προϋπολογισμό του 2018. Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας, δηλαδή το χαμηλό όριο δημόσιων δαπανών (5,1% του ΑΕΠ, ενώ μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,2%), παραμένει.

Το πρόταγμα της μετα-μνημονιακής περιόδου είναι η χωρίς εμπόδια υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία, σημείωσε ο Υπουργός.

Ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΤΕΠ

Το 60%-80% των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα έγκαιρης και ποιοτικής ανταπόκρισης των νοσοκομείων στα πραγματικά επείγοντα περιστατικά και εντείνει την εργασιακή πίεση στο προσωπικό και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και η ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» του ΕΣΥ αποτελεί έναν απολύτως αναγκαίο μεταρρυθμιστικό και πολιτικό στόχο για το Υπουργείο Υγείας, διαβεβαίωσε ο κ. Ξανθός, αναφέροντας ότι ήδη προωθείται η προκήρυξη περίπου 500 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική. Έτσι, υλοποιείται για πρώτη φορά το διαχρονικό αίτημα των αυτόνομων ΤΕΠ που έχουν επαρκή στελέχωση με ειδικευμένους  γιατρούς, οι οποίοι θα συνεπικουρούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και από όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες του νοσοκομείου. Η εν λόγω παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται  από τη διαρκή προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης από τις δομές ΠΦΥ μέρος του φάσματος των οξέων προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν οι χρονίως πάσχοντες, με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα ειδικά για την ΠΦΥ.

Η 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου που έχει ήδη ξεκινήσει (ΚΥΑΤ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Μονάδα Υγείας Λ. Αλεξάνδρας) θα συντελέσει και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, κατέληξε ο Υπουργός. 

Οι υπηρεσίες Υγείας στα Ιόνια νησιά

Ειδικά για τα Ιόνια νησιά, οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης του ΕΣΥ που έχουν δρομολογηθεί είναι:

  • Σημαντική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των  νοσοκομείων. Έχουν προκηρυχθεί 39 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία τη διετία 2016-2017. Επίσης, έχουν γίνει προσλήψεις 31 μόνιμων εργαζομένων (νοσηλευτών, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού), ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη ακόμα 15 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ.
  • Το Νοσοκομείο Ζακύνθου επανήλθε στην κανονικότητα μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων. Επόμενος στόχος η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
  • Τοποθετήθηκε μόνιμος παιδίατρος στην Ιθάκη.
  • Εναρξη  λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018.
  • Αναβάθμιση των ΤΕΠ και πλήρης  λειτουργία  του  Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.
  • Απογευματινή  λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας – ιατρείο επειγόντων περιστατικών
  • Έναρξη λειτουργίας τριών Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.

Check Also

Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου …