Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / «Στο τραπέζι» η θέση του παθολόγου στο ΕΣΥ, σε συνάντηση ΕΕΠΕ-Ξανθού

«Στο τραπέζι» η θέση του παθολόγου στο ΕΣΥ, σε συνάντηση ΕΕΠΕ-Ξανθού

Mετά από προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΕΠΕ (του προέδρου Ευάγγελου Τούλη, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Ανδρέα Πάγκαλη, του υπευθύνου διοικητικών και νομικών θεμάτων Μάριου Πυρπασόπουλου, του υπεύθυνου εκδηλώσεων και κινητοποίησης Αντώνιου Αντωνιάδη και του υπεύθυνου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων Παναγιώτη Χαλβατσιώτη) με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με θέμα τη θέση του παθολόγου στο ΕΣΥ, προέκυψαν τα παρακάτω:

  1. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού ιατρού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12.
  2. Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν αφορά τους παθολόγους, συμβεβλημένους ή μη.
  3. Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και/ή την παραπεμπτικογραφίαγια όλους τους παθολόγους.
  4. Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους, συμβεβλημένους ή μη.
  5. Συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους. Θα προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, κο Βαρδαρό.
  6. Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων-συμβάσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, με κατάργηση του διαζευκτικού ή στις προκηρύξεις των θέσεων.
  7. Μετά την επισήμανση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητήθηκε η συμβολή της ΕΕΠΕ για τη βελτίωσή τους σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.
  8. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις ειδικών.

Check Also

Απογευματινά χειρουργεία: Κινητοποιήσεις σήμερα από τους υγειονομικούς

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία …