Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις την Πέμπτη 22 Απριλίου για Δημόσια Υγεία, Πρόνοια και ΕΚΑΒ

ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις την Πέμπτη 22 Απριλίου για Δημόσια Υγεία, Πρόνοια και ΕΚΑΒ

Η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει την Πέμπτη 22/04/2021 μεγάλη κινητοποίηση για τη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ, με Στάση Εργασίας από τις 09:00 έως τις 15:00. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 09:00 και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Άλλη μια ευκαιρία για την οργάνωση της Δημόσιας Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση χάνεται, παρά την πανθομολογούμενη ανάγκη που ανεδείχθη με τη διαχείριση της πανδημίας. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων εφέτος είναι 20% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι. Ως εκ τούτου, τα νοσοκομεία αδυνατούν να διενεργήσουν διαγωνισμούς αναβάθμισης και ανανέωσης του εξοπλισμού και των υποδομών.

Παρά τις προβλέψεις των ειδικών για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων το Πάσχα, βλέπουμε ότι σε κάθε εφημερία με την πληθώρα εισαγωγών περιστατικών κορονοϊού, γεμίζει ένα νοσοκομείο. Διατέθηκαν ήδη έξι νοσοκομεία για περιστατικά κορονοϊού που είναι γεμάτα και οι μισές κλινικές των υπολοίπων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Παρά την αύξηση των ΜΕΘ κανονικών και προσωρινών, παρά το μέγεθος των δωρεών που έγιναν στα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Αρκετοί διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. Σε κάθε εφημερία τα νοσοκομεία γεμίζουν 2 με 3 κλινικές περιστατικά κορονοϊού σε βάρος άλλων γενικών παθήσεων, αυξάνοντας την νοσηρότητα και τη θνητότητα από άλλες αιτίες.

Η χρησιμότητα των Νοσοκομείων που έκλεισαν ή συρρίκνωσαν την λειτουργία τους το 2014 διαπιστώνεται σήμερα. Με ελλείψεις προσωπικού και υποδομές κλήθηκαν να νοσηλεύουν αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού (Αμαλία Φλέμιγκ, Δυτικής Αττικής, Παμμακάριστος). Μετακινούνται γιατροί από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική (Νοσοκομείο Σισμανόγλειο), επιστρατεύονται γιατροί της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς σχέδιο και οργάνωση.

Ναι στην επίταξη των γιατρών της Πρωτοβάθμιας για να παρακολουθούν ασθενείς με κορονοϊό στο σπίτι τους. Ναι στην επίταξη των κλινικών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας για περιστατικά κορονοϊού.

…Όλοι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα. Η διασπορά του ιού στα νοσοκομεία σχετίζεται με τη μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τακτικά προληπτικά τεστ στο προσωπικού (εμβολιασμένων και μη), για τεστ σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται, για επίδειξη αρνητικού τεστ των συνοδών.

Χάσαμε έως τώρα 26 συναδέλφους από κορονοϊό. Νοσηλεύτηκαν πάνω από 50 στις ΜΕΘ.

Ζητάμε ο θάνατος των συναδέλφων από κορονοϊό να χαρακτηρισθεί εργατικό ατύχημα. Να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης από την πολιτεία, όπως και οι ένστολοι που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον, και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης…».

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …