Αρχική / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / Πασχάλης Αποστολίδης Γιάννης Μπεσσής
Πιο μεγάλοι, πιο ισχυροί, αλλά με το ίδιο πάθος για τον άνθρωπο και τη ζωή

Πασχάλης Αποστολίδης Γιάννης Μπεσσής
Πιο μεγάλοι, πιο ισχυροί, αλλά με το ίδιο πάθος για τον άνθρωπο και τη ζωή

Η εξαγορά της Allergan από την Abbvie είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά νέα των τελευταίων ετών, καθώς πλέον μιλάμε για την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, βάσει κύκλου εργασιών. Είναι, όμως, και εν δυνάμει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην επιστήμη και τον άνθρωπο, κάτι που γίνεται εμφανέστατο στην πρώτη κοινή συνέντευξη των κ.κ. Πασχάλη Αποστολίδη, Διευθύνοντος Συμβούλου AbbVie Ελλάδος, και Γιάννη Μπεσσή, Country Manager Allergan Aesthetics an AbbVie Company. Κυρίαρχες έννοιες καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης είναι ο ασθενής και η ποιότητα ζωής του, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και το πάθος για ένα θετικό αποτύπωμα που θα μείνει ανεξίτηλο στις ζωές των συνανθρώπων μας.

Συνέντευξη στoν Θεόδουλο Παπαβασιλείου 

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός πολύ ιδιαίτερου “γάμου”. Η AbbVie, που έχει ηγετική θέση στην Ανοσολογία και την Αιματολογία, συνάντησε την Allergan που, με τη Βοτουλινική Τοξίνη τύπου Α (το γνωστό σε όλους μας Botox) και όχι μόνο, είναι στην κορυφή της Αισθητικής Ιατρικής, και πλέον διάγουν κοινό βίο. Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνετε γι’ αυτό το “πάντρεμα”;
Π.Α.: Δύο πολύ σπουδαίες εταιρείες με δυνατά χαρτοφυλάκια ενώνονται και δημιουργούν την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, βάσει κύκλου εργασιών. Μια εταιρεία που διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να επενδύσει δυναμικά στους τομείς δραστηριοτήτων μας, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Δημιουργείται μια ισχυρή εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο, που κάνει τη θετική διαφορά για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί, ως μια ενοποιημένη εταιρεία, δεν γινόμαστε μόνο μεγαλύτεροι, αλλά και πιο ισχυροί, ώστε να προάγουμε ακόμα πιο ένθερμα την αποστολή μας να συμβάλλουμε θετικά στη ζωή των ασθενών.
Γ.Μ.: Οι δύο εταιρείες αλληλοσυμπληρώνονται σε θεραπευτικές επιλογές, προϊόντα και υπηρεσίες σε σημαντικούς θεραπευτικούς τομείς, με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια ισχυρή και πολλά υποσχόμενη ενοποιημένη εταιρεία που θα συνεχίσει να λειτουργεί στο ανώτατο επίπεδο της βιομηχανίας, με ισχυρή κερδοφορία και σημαντικές ταμειακές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε ενθουσιασμένοι, γιατί είναι εμφανές από τις πρώτες κιόλας ημέρες ότι αυτή η αλλαγή μόνο θετικά θα επηρεάσει και τις δύο εταιρείες, και θα εδραιώσει και ισχυροποιήσει τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες. Το μέλλον είναι σίγουρο ότι επιφυλάσσει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, περισσότερη επιστημονική πρόοδο.

Θα είναι εύκολο, πιστεύετε, αρχικά να συνυπάρξουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και, στην πορεία, να γίνουν μία;
Π.Α.: Στην AbbVie υπηρετούμε τους ασθενείς και τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Το σημείο εκκίνησής μας είναι η έρευνα, η ανακάλυψη, η ανάπτυξη και η διάθεση καινοτόμων φαρμάκων με ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς. Μας χαρακτηρίζει το πάθος και η διαφορετικότητα χωρίς αποκλεισμούς. Υποστηρίζουμε τις καλύτερες ιδέες, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ενώνουμε τους ανθρώπους, καθώς η συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την εξάλειψη των εμποδίων και τη διερεύνηση νέων συνόρων στην επιστήμη. Παίρνουμε έξυπνα ρίσκα που οδηγούν σε πρωτοποριακά επιτεύγματα. Επιβραβεύουμε τους εργαζομένους μας για τη συμβολή τους σε αυτά τα επιτεύγματα. Προσφέρουμε εκτεταμένη στήριξη στους ασθενείς και βοηθούμε στην αντιμετώπιση των αναγκών υγείας υποβαθμισμένων κοινοτήτων. Επιδιώκουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον. Όλα αυτά είναι η AbbVie!
Είναι ευτυχές, όμως, ότι και η Allergan ενστερνίζεται τις ίδιες επιχειρηματικές αρχές, αξίες και πρακτικές. Γι’ αυτό, άλλωστε, σήμερα βρισκόμαστε εδώ μαζί, ως μια εταιρεία.
Γ.Μ.: Η κουλτούρα και ο τρόπος που επιχειρούν και οι δύο οργανισμοί έχουν πολλές ομοιότητες. Στην Allergan οι ασθενείς ήταν και θα είναι στο επίκεντρο. Οι ανάγκες των ασθενών οδηγούν τις αποφάσεις που παίρνουμε. Εστιάζουμε στην καινοτομία και έχουμε υιοθετήσει ένα μοντέλο «ανοικτής επιστήμης» στην έρευνα και ανάπτυξη, με αποτέλεσμα ένα πολύ υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο σε πέντε θεραπευτικές κατηγορίες. Σε κάποιες έχουμε ηγετική θέση, ενώ σε άλλες έχουμε σημαντική ανάπτυξη, με παρουσία σε πάνω από 100 χώρες. Έχουμε ισχυρή παρουσία στην Οφθαλμολογία και στη Νευρολογία, και φυσικά είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής με εκπληκτικά καινοτόμα προϊόντα.
H πορεία μας με την AbbVie, τόσο σε επίπεδο καινοτομίας, επιχειρηματικής πρακτικής και ανάπτυξης, όσο και σε επίπεδο προσφοράς στους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας, υποστήριξης ασθενών, αλλά και παροχών στους εργαζομένους μας, ήταν ήδη παράλληλη. Αυτή η συγχώνευση μάς κάνει ιδιαίτερα περήφανους και αισιόδοξους, γιατί νιώθουμε ότι ανήκουμε ήδη σε μια οικογένεια με την οποία ταυτιζόμαστε.

Αυτή η εξαγορά, ο “γάμος” που λέγαμε πριν, ήρθε σε μία περίοδο που, λόγω πανδημίας, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Οικονομία, τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη κ.λπ. Εσείς νιώθετε πιο ισχυροί πλέον απέναντι στις προκλήσεις που θα έρθουν στη μετά-κορονοϊό εποχή;
Π.Α.: Η πανδημία έφερε ανατροπή σχεδίων για πολλές εταιρείες. Όμως αναδύθηκε και ως παράμετρος το πόσο σημαντική είναι η υγεία και η διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων, πέρα από όποιες οικονομικές προεκτάσεις. Αυτή είναι η δική μας καθημερινή εργασία, να προστατεύουμε τη ζωή των ανθρώπων. Η δική μας συνένωση, μέσα σε μια εξαιρετικά πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία, αποδεικνύει ότι οι καλά σχεδιασμένες και ισχυρά δομημένες επιχειρηματικές κινήσεις, με γνώμονα τον άνθρωπο, είναι ικανές να καρποφορήσουν και υπό αντίξοες συνθήκες.
Πλέον με την Allergan, συγκεντρώνουμε ταλαντούχους συναδέλφους από όλον τον κόσμο, πάνω από 30 brands και πρωταγωνιστικές θέσεις, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό μας με νέους θεραπευτικούς τομείς, που μας δίνουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στην επίλυση δύσκολων προκλήσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και τη διατήρηση της ηγετικής θέσης μας στη βιομηχανία.
Όπως πάντα, στην AbbVie εστιάζουμε στη δύναμη των ανθρώπων. Αυτοί είναι που μας επιτρέπουν να πετύχουμε όσα σχεδιάζουμε. Ναι, η συνένωση θέτει νέες προκλήσεις, αποτελεί όμως ταυτόχρονα μια νέα ευκαιρία για όλους. Είμαστε εδώ για να την αξιοποιήσουμε, ώστε να κατορθώσουμε να συμβάλουμε θετικά στη ζωή εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, των ασθενών.
Γ.Μ.: Εμείς απαντάμε στην υγειονομική αυτή κρίση με μια συνένωση δυνάμεων προς όφελος των ανθρώπων και των ασθενών. Οι ομάδες και των δύο εταιρειών εργάστηκαν για πολλούς μήνες σκληρά, με μεθοδικότητα και ενθουσιασμό, ώστε να είμαστε σήμερα μια εταιρεία. Στο μέλλον βλέπουμε μόνο επιτυχία και σκληρή δουλειά για να το πετύχουμε, όλοι μαζί. Αυτή η συνένωση μάς καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, με τους βέλτιστους πόρους, προσφέροντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο θεραπειών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με κυριότερα τα προϊόντα της Αισθητικής Ιατρικής.
Η δέσμευσή μας προς τους ασθενείς παραμένει ακλόνητη, και με μεγαλύτερη ευθύνη θα είμαστε δίπλα τους για να ζήσουν τη ζωή τους όπως την ονειρεύονται. Οι ταλαντούχοι άνθρωποί μας και τα προϊόντα μας αποτελούν τα δομικά συστατικά που θα μας οδηγήσουν στο νέο μας ξεκίνημα.


«Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί, ως μια ενοποιημένη εταιρεία, δεν γινόμαστε μόνο μεγαλύτεροι, αλλά και πιο ισχυροί, ώστε να προάγουμε ακόμα πιο ένθερμα την αποστολή μας να συμβάλλουμε θετικά στη ζωή των ασθενών». – – Πασχάλης Αποστολίδης


 

Ποιο είναι το πλάνο λειτουργίας της ενοποιημένης εταιρείας; Υπάρχουν ακόμη θέματα διαδικαστικά που είναι σε εκκρεμότητα;
Π.Α.: Η Allergan είναι πλέον AbbVie, αλλά ο ακριβής χρόνος πλήρους μετάβασης εξαρτάται από παράγοντες, όπως εμπορικούς, επιχειρησιακούς, νομικούς και ρυθμιστικούς. Θα χρειαστεί ακόμα χρόνος. Η εμπορική ονομασία “Allergan” θα διατηρηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με ξεχωριστή αξία για τα εξωτερικά κοινά, όπως στη μετάβαση στην «Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie» για την Aισθητική Ιατρική.
Η επωνυμία “Allergan” θα χρησιμοποιείται σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο οφθαλμολογικών προϊόντων, ενώ παράλληλα θα αναφέρεται ως παρασκευαστής για τη θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α. Η “AbbVie” θα χρησιμοποιείται ως επωνυμία εταιρείας και εργοδότη, και οι εργαζόμενοι της Allergan είναι εργαζόμενοι της AbbVie.

Κύριε Αποστολίδη, πιστεύετε ότι ο τομέας της Αισθητικής Ιατρικής και η ρευστότητα που αυτός θα φέρει, θα δώσει μια «τονωτική ένεση» και στις επενδύσεις της AbbVie στην έρευνα για νέα φάρμακα;
Ως AbbVie, αυξήσαμε τον κύκλο εργασιών μας από 18 δισ. δολάρια σε πάνω από 33 δισ. δολάρια μέσα σε έξι χρόνια, ενώ έχουμε υπερδιπλασιάσει τα κέρδη ανά μετοχή. Είμαστε σταθερά στην κορυφή της βιομηχανίας όσον αφορά βασικές παραμέτρους, όπως η συνολική απόδοση των μετοχών, η αύξηση των εσόδων, η αύξηση των αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή. Όλα αυτά, φυσικά, αφορούν την εταιρεία σε διεθνές επίπεδο.
Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην Έρευνα και Ανάπτυξη, την οποία έχουμε σχεδόν διπλασιάσει από το 2013, με περισσότερα από 5 δισ. δολάρια τον προηγούμενο χρόνο. Οι επενδύσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε 14 εγκρίσεις (νέων φαρμάκων και ενδείξεων) από το 2013, και τα νέα φάρμακα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων.
Μια πολύ σημαντική πτυχή της ενοποίησης είναι ότι η επιτυχία και το μέγεθος των κοινών εμπορικών δραστηριοτήτων μας θα επιτρέψουν να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Το νέο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο θα δώσει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie, η οποία από κύκλο εργασιών περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, μετά την εξαγορά θα φτάσει σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οικονομική μας ευρωστία μπορεί να προσφέρει σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, υποστηρίζοντας συνεχείς επενδύσεις για την ανακάλυψη νέων καινοτόμων θεραπειών. Επαναλαμβάνω πως όλα αυτά αφορούν την εταιρεία σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, καθώς ο φαρμακευτικός κλάδος έχει πλέον εξαντλήσει τις αντοχές του.

Υπάρχουν σκέψεις να επεκταθείτε και σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες ή θα ενισχύσετε τις τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες;
Π.Α.: Διαθέτουμε πλέον πέντε βασικούς τομείς ανάπτυξης – Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις, που προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος στους ασθενείς – ιδιαίτερα στα θεραπευτικά πεδία με σημαντική ανάγκη, όπως Ανοσολογία, Αιματολογία, Ννευρολογία, Οφθαλμολογία, Ιολογία και άλλα πεδία ειδικής φροντίδας, όπως Γαστρεντερολογία και Γυναικεία Υγεία. Μαζί με τους νέους μας συναδέλφους, εστιάζουμε σε αυτούς τους θεραπευτικούς τομείς, όπου διαθέτουμε αποδεδειγμένη εμπειρογνωσία, σε περισσότερες από 60 παθήσεις και περισσότερα από 30 brands.
Πέρα από τους βασικούς τομείς, θα εστιάσουμε όμως και σε τομείς όπου οι ασθενείς έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα μήτρας, η κυστική ίνωση, η αναπαραγωγική υγεία, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Γ.Μ.: Η Allergan Aesthetics αποτελεί χαρτοφυλάκιο κρίσιμης σημασίας για την AbbVie και θα αποτελεί ένα ανεξάρτητο χαρτοφυλάκιο εμβληματικών brands που θα διατηρήσουν την ξεχωριστή θέση τους. Ενώ τα οφθαλμολογικά σκευάσματα και η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση θα προωθούνται από την AbbVie, η Allergan Aesthetics θα αποτελέσει ένα brand που φέρει τη δική του αξία και διακριτή ταυτότητα, εντός της AbbVie.
Το χαρτοφυλάκιό μας παγκοσμίως στην Αισθητική Ιατρική περιλαμβάνει ενέσιμες θεραπείες προσώπου, λιπογλυπτική σώματος, πλαστική χειρουργική, φροντίδα δέρματος και άλλα προϊόντα. Στην Ελλάδα εστιάζουμε κυρίως στη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για την κοσμητική χρήση, στην κορυφαία σειρά υαλουρονικών και στα ιατρικά μηχανήματα λιπογλυπτικής. Θα συνεχίσουμε, όμως, να αναπτύσσουμε νέες θεραπείες και συσκευές που αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα παθήσεις του δέρματος, και προσφέρουν μείωση λίπους, βελτίωση των γραμμών και αποκατάσταση του όγκου του προσώπου.


«Το μέλλον είναι σίγουρο ότι επιφυλάσσει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, περισσότερη επιστημονική πρόοδο». – – Γιάννης Μπεσσής


 

Αφού μιλάμε για καινοτομία, κύριε Μπεσσή, και η Allergan επένδυε πάντα σε αυτό το κομμάτι… Ποια νέα προϊόντα περιμένουμε ως “προίκα” στην ενοποιημένη πλέον εταιρεία;
Όπως αναφέρθηκε, η επωνυμία “Allergan” θα χρησιμοποιείται σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο οφθαλμολογικών σκευασμάτων, ενώ παράλληλα θα αναφέρεται ως παρασκευαστής για τη θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, θα υπάρχει δηλαδή “προίκα” στην Οφθαλμολογία και στη Νευρολογία.
Στην Αισθητική Ιατρική, η “προίκα” είναι ακόμα πιο σημαντική, η «Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie» θα συνεχίσει να έχει ηγετική θέση στο πεδίο της Αισθητικής Ιατρικής παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Ενισχυμένη από την ενοποίηση των δυνάμεων δύο κορυφαίων εταιρειών, η Allergan Aesthetics θα διαθέτει τους πόρους και την υποδομή για να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης νέων λύσεων, της εκμετάλλευσης περισσότερων ευκαιριών, της καλλιέργειας καινοτόμων ιδεών και της προώθησης της ιατρικής εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα εστιαζόμαστε κυρίως στην πασίγνωστη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για κοσμητική χρήση (Vistabel), στην κορυφαία σειρά filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ (Juvederm) και στην εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία κρυολιπόλυσης (CoolSculpting).

Έχετε δηλώσει και οι δύο ξεκάθαρα ότι η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει δυναμικά τις προσπάθειές σας για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Τι σχεδιάζετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Π.Α.: Στην AbbVie, η κινητήριος δύναμη είναι να δημιουργούμε θετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη ζωή μέσω καινοτόμων σκευασμάτων και λύσεων. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με γνώμονα τη συνεισφορά στη ζωή των ασθενών, των οικογενειών τους, των εργαζομένων και της κοινωνίας. Θέλουμε να αφήσουμε ανεξίτηλο το αποτύπωμα στις ζωές των συνανθρώπων μας, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε καινοτόμες λύσεις που δημιουργούμε ακολουθώντας υψηλά πρότυπα ασφάλειας. Συνεχίζουμε δυναμικά να λειτουργούμε ως μια ομάδα, προσπαθώντας αδιάκοπα να κάνουμε το βέλτιστο για τους ασθενείς, ώστε να έχουν άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή τους.
Βέβαια, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στον φαρμακευτικό κλάδο οτιδήποτε και να σχεδιάσεις μπορεί εν μία νυκτί να ανατραπεί. Δυστυχώς, το γεγονός ότι τα ποσά που επιστρέφουμε κάθε χρόνο στην Πολιτεία βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα, δεν επιτρέπει σε καμία επιχείρηση να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό, ειδικά όταν οι επιστροφές αυτές υπερβαίνουν πλέον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση.
Γ.Μ.: Οι ενέργειές μας είναι προσανατολισμένες σταθερά στην καινοτομία και στη βελτίωση της υγείας και ζωής των ανθρώπων. Η ισχύς εν τη ενώσει, λοιπόν, προς μεγαλύτερο όφελος των ασθενών μας σε περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες. Θα υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερες ιδέες, τις καλύτερες και πιο χρήσιμες προτάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα απολαμβάνουν αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο αυτόν, όμως, είναι αναπόφευκτο να οικοδομήσουμε μαζί με την Πολιτεία ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο επιζητούμε για πολλά χρόνια.

Πώς θα μπορούσε η Πολιτεία να συμβάλει στις προσπάθειές σας;
Π.Α.: Κύριε Παπαβασιλείου, ο φαρμακευτικός κλάδος δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος κλάδος της Οικονομίας. Σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα και καθαροί κανόνες συνθέτουν το τρίπτυχο που οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρή δημόσια υγεία. Δυστυχώς, όμως, τα μηνύματα της Πολιτείας προς τη φαρμακευτική καινοτομία παραμένουν αντιφατικά. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση θεσπίζει νέα και ενισχύει υφιστάμενα κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων έρευνας και ανάπτυξης, από την άλλη, εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, κανένα νέο καινοτόμο φάρμακο δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Αυτές οι αντιφάσεις προκύπτουν γιατί ουδέποτε η ελληνική Πολιτεία κατόρθωσε να οικοδομήσει μια ολιστική, τεκμηριωμένη και μακροπρόθεσμη πολιτική φαρμάκου. Αν θέλουμε, όμως, να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, θα σας πω ότι την ευκαιρία αυτή την έχουμε μπροστά μας, με το μνημόνιο συνεργασίας που ευελπιστούμε να συνάψει ο κλάδος με την Πολιτεία.
Στην προσπάθεια αυτή πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέλθουν με τεκμηριωμένες προτάσεις σε ένα διάλογο ανοιχτό, χωρίς προκαταλήψεις. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε καλές πρακτικές από το εξωτερικό που ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Η δημοσιονομική προβλεψιμότητα μέσα από την εφαρμογή διαδικασιών «Σάρωσης Ορίζοντα» και η δημιουργία «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» για την ομαλή και έγκαιρη ενσωμάτωση της καινοτομίας στην αγορά, αποτελούν διαχρονικά ζητούμενα για όλους και, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να δώσουν λύσεις βιώσιμες με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, την Πολιτεία και το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Πιστεύετε ότι οι ισχυρές συμμαχίες, οι δυνατοί “γάμοι”, είναι ένα επιχειρηματικό πρότυπο που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο άμεσο μέλλον;
Π.Α.: Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι νευραλγικός, γιατί αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Η συνεχής πρόοδος και ανάπτυξή του μπορεί να κάνει σημαντική θετική διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων ασθενών στον κόσμο. Άρα, ζητούμενο είναι ο κλάδος να είναι ισχυρός, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, στην προσθήκη νέων αγορών, στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και νέων τεχνολογιών. Αν αυτό προκύπτει από ισχυρές συμμαχίες, οι οποίες στηρίζονται σε γερές βάσεις και σε ενδελεχή στρατηγικό σχεδιασμό, τότε ναι, σίγουρα οι συμμαχίες αποτελούν μελλοντικό επιχειρηματικό πρότυπο.
Για την AbbVie, η συγχώνευση οδηγεί στην ενίσχυση της γραμμής παραγωγής με ελκυστικές επενδύσεις. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες, για να ενισχύσουμε και να ισχυροποιήσουμε την AbbVie σε βασικούς θεραπευτικούς τομείς, ώστε να αναπτυσσόμαστε μακροπρόθεσμα και βιώσιμα.

Check Also

Μ. Μαυράκος στο 3rd CX & Loyalty Conference: «Στόχος μας να καινοτομούμε με προτεραιότητα τον ασθενή»

Στην προσπάθεια που γίνεται από όλους τους φορείς για να βελτιωθεί το ταξίδι του ασθενούς …