Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Παπαδημούλης: «Τα παθήματα των μνημονίων στον χώρο της Υγείας μπορούν να γίνουν μαθήματα»

Παπαδημούλης: «Τα παθήματα των μνημονίων στον χώρο της Υγείας μπορούν να γίνουν μαθήματα»

Mιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”, με τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health and Finance Perspectives”, o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σημείωσε ότι έως σήμερα δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο θέμα της δίκαιης τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο παραμένει ανοικτό. «Οι συνέργειες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν κοινή ρίζα. Χωρίς την ευρωπαϊκή σύγκλιση  στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η ρύθμισή τους γίνεται δύσκολη και σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της Υγείας, ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη δημόσια περίθαλψη, οι οποίες προκλήθηκαν παλαιότερα και κορυφώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, λέγοντας ότι τη δεκαετία 2000-2010 οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτροχιάστηκαν λόγω κακοδιαχείρισης, συστημικής διαφθοράς και λανθασμένης τιμολόγησης. Γι’ αυτό και τα επόμενα χρόνια ήταν απαραίτητο να αναταχθεί αυτή η κατάσταση μέσω μιας πολιτικής περικοπών και υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας. Καθώς, λοιπόν, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, οι εμπλεκόμενοι στον χώρο της Υγείας πρέπει να εξετάσουν πώς τα «παθήματα των μνημονίων στον χώρο της Υγείας μπορούν να γίνουν μαθήματα».

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Βαλέτα, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι απομένει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η υλοποίηση ορισμένων αποφάσεων καθυστερεί. Δυστυχώς, ορισμένα κράτη-μέλη αρνούνται την εμβάθυνση αυτού του διαλόγου και θέτουν εμπόδια στις αναγκαίες συγκλίσεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος Υγείας, καθώς και μιας δίκαιης πολιτικής τιμολόγησης φαρμάκων, ώστε να περιοριστούν οι παθογένειες που παρατηρούνται στον χώρο.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν να θέσουν ως στόχο τη χάραξη ισχυρότερων πολιτικών σύγκλησης, τη δημιουργία αποτελεσματικότερων εργαλείων χρηματοδότησης για τα εθνικά συστήματα Υγείας και την έρευνα, καθώς και τη διαμόρφωση δικαιότερων πολιτικών τιμολόγησης.

Check Also

Reputation Pharma 2023: Μεγάλη αναγνώριση του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, χάρη και στην πανδημία

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Reputation Pharma 2023 με τίτλο: «Η φήμη …