Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ομελέτα «αλά Πλεύρης»

Ομελέτα «αλά Πλεύρης»

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός έφερε μεγάλες αλλαγές στο πιο κρίσιμο υπουργείο αυτής της περιόδου. Ο Θάνος Πλεύρης ανέλαβε την “ηλεκτρική καρέκλα” του υπουργείου Υγείας και καλείται να διαχειριστεί τεράστιες προκλήσεις και, μάλιστα, εν τω μέσω μίας πανδημίας που δεν λέει να μας αφήσει.

Το ΕΣΥ παραμένει υπό πίεση, οι αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το μεταρρυθμιστικό έργο πρέπει να ξεπαγώσει, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται… φροντίδα για να βρει (επιτέλους) την υγειά της, και όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν “παρέα” με την αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας και των μεταλλάξεών της. Είναι ο Θάνος Πλεύρης το κατάλληλο άτομο για να τα διαχειριστεί όλα αυτά;

Η επιλογή του μπορεί μεν να ξάφνιασε κάποιους και να προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ωστόσο κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν έξυπνο και εργατικό πολιτικό, ο οποίος δίνει μεγαλύτερη σημασία στο τι πρέπει να γίνει και όχι στο πώς αυτό θα επηρεάσει την εικόνα του. Άλλωστε, είναι ένα πρόσωπο που κατά καιρούς έχει δεχτεί σκληρές επιθέσεις και κριτικές, επομένως… μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια.

Αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν κάνεις. Ο Θάνος Πλεύρης δεν φοβάται να “σπάσει αυγά”. Και ο χώρος της Υγείας έναν τέτοιο πολιτικό έχει ανάγκη στην παρούσα φάση. Γιατί πρέπει να σπάσουν πολλά αυγά για να μπορέσει να αλλάξει το σύστημα και το νέο ΕΣΥ, για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να γίνει πράξη.

Αυτό προϋποθέτει ψηφιοποίηση του συστήματος, αναβάθμιση των δομών, σταθερή ενίσχυσή του με προσωπικό, ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, επανασχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής και μία ριζική αναδιοργάνωση, ώστε το ΕΣΥ να καλύπτει τις πραγματικές, τις σημερινές ανάγκες των πολιτών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσουν οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ένα επίσης ζόρικο project, δεδομένων των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει κατά καιρούς τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όσο και από μερίδα των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα μέτωπα είναι πολλά και το γενικότερο πάγωμα που προκάλεσε η πανδημία το τελευταίο διάστημα, κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ζόρικα. Οι μηχανές πρέπει να πάρουν μπρος και να προχωρήσει το “lifting” του ΕΣΥ, παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …