Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Οι μάγκες και τζάμπα μάγκες της πανδημίας

Οι μάγκες και τζάμπα μάγκες της πανδημίας

Από την αρχή της πανδημίας φάνηκαν πολλά. Πόσο έτοιμο και τι αντανακλαστικά έχει το κράτος, πόσο ώριμοι είναι οι πολίτες, ποια είναι τα όρια και οι αντοχές μας. Φάνηκαν επίσης, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κρίση, ποιοι μπορούν να μπουν μπροστά και να ηγηθούν και ποιοι είναι τελικά πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

Σε μία κρίση, όταν όλα κρέμονται σε μία κλωστή, όταν μιλάμε για ζωή και θάνατο, η ανεπάρκεια φαίνεται άμεσα και είναι, μάλιστα, επικίνδυνη. Οι συνθήκες αναδεικνύουν τους “μάγκες” που μπορούν και δείχνουν με το δάχτυλο τους “τζάμπα μάγκες”, που αρνούνται να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεχίζουν να κάνουν “το κομμάτι τους”.

Είτε αυτοί ανήκουν στον χώρο της αντιπολίτευσης, είτε είναι επιστήμονες, “απλοί πολίτες”, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι διαδικτυακοί μας φίλοι, εάν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης που βιώνουμε, καλύτερα να σωπάσουν και να αφήσουν αυτούς που θέλουν και προσπαθούν.

Στην αρχή είχαμε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η οποία συνεχίζεται μεν, ωστόσο πλέον υπάρχει επαρκής επιστημονική βιβλιογραφία και δεν μπορούν “να παίζουν μπάλα” ελεύθερα οι “επιστήμονες του διαδικτύου”. Μετά ήρθε η άρνηση των εμβολίων και μάλιστα με τσαμπουκά, με επιθέσεις στα “πρόβατα” που εμβολιάζονται, με απειλές τύπου “εμείς θα μπαίνουμε παντού και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε”. Και τώρα, έχουμε τα ψεύτικα rapid test, τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τους μάγκες που θέλουν να ξεγελάσουν ποιον;

Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουν στη δουλειά τους, να πηγαίνουν στα μπουζούκια και τα θέατρα ανενόχλητοι, γιατί είναι μάγκες και μπορούν χωρίς εμβόλιο, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους γύρω τους; Θέλουν να δείξουν ότι για μία ακόμη φορά μπορούν να ξεγελάσουν το κράτος και να κάνουν το δικό τους;

Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για ένα πρόστιμο που “σβήστηκε” ή για μια εξυπηρέτηση από έναν “δικό μου” που έχω στο τάδε υπουργείο. Εδώ μιλάμε για μία απάτη που μπορεί να στοιχίσει ζωές.

Μάγκες είναι αυτοί που τα βάζουν στα ίσια με το θεριό. Αυτοί που τηρούν καρτερικά τα μέτρα, που είναι στην πρώτη γραμμή, που ψάχνουν λύσεις, αυτοί που αμφισβητούν μεν, αλλά σκέφτονται, ερευνούν, αντιπροτείνουν και αντιμετωπίζουν με την δέουσα σοβαρότητα την κατάσταση. Για όλους τους υπόλοιπους… τζάμπα κουβέντα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

COVID-19 και εξάρσεις λοιμώξεων αναπνευστικού – Το «ανοσιακό χρέος» της πανδημίας

Με το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων αναπνευστικού από διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες, όπως …