Αρχική / Επικαιρότητα / Ξηροφθαλμία και ερεθισμένα μάτια το καλοκαίρι: Πώς να τα αποτρέψουμε;

Ξηροφθαλμία και ερεθισμένα μάτια το καλοκαίρι: Πώς να τα αποτρέψουμε;

Η ξηροφθαλμία είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει περίπου το 48% των ανθρώπων σήμερα. Όταν τα μάτια μας δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ποσότητα δακρύων για τη σωστή λίπανσή τους, κοκκινίζουν, και νιώθουμε το χαρακτηριστικό αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ξηροφθαλμία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν όταν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενα δωμάτια, όταν οδηγούμε με τα παράθυρα ανοικτά, όταν κάνουμε ποδήλατο και πολλές άλλες από τις αγαπημένες μας καλοκαιρινές δραστηριότητες. Άλλοι παράγοντες είναι ο καπνός από τα τσιγάρα, τα πούρα και τις πυρκαγιές.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψουμε την ξηροφθαλμία και να περάσουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι. 

Φορέστε Γυαλιά Ηλίου και καπέλο
Οι ακτίνες UV είναι πολύ κακές για την όρασή μας. Φορώντας γυαλιά ηλίου με 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και καπέλο, θα προστατεύετε τα μάτια σας από επιβλαβείς ακτίνες UV. Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα μάτια σας και να αποφύγετε την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει η έντονη έκθεση στο φως.

Φορέστε γυαλιά κολύμβησης στην πισίνα και στη θάλασσα
Πρέπει πάντα να αποφεύγετε να ανοίγετε τα μάτια σας υποβρύχια χωρίς γυαλιά. Κάτι τέτοιο μπορεί να ερεθίσει σοβαρά τα μάτια σας και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Έχοντας ένα καλό ζευγάρι γυαλιά, θα προστατεύσει τα μάτια σας και θα σας επιτρέψει να δείτε καθαρά κάτω από το νερό.

Βγάζετε τους φακούς επαφής πριν να κολυμπήσετε
Οι φακοί επαφής μπορούν να γίνουν αιτία αναπαραγωγής επιβλαβών βακτηρίων, εάν δεν φροντίζονται σωστά. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει πάντα να τους αφαιρείτε πριν κολυμπήσετε κάτω από το νερό.

Πίνετε άφθονα υγρά για να διατηρήσετε την υγρασία των ματιών σας
Η ποσότητα και η ποιότητα των δακρύων, που λιπαίνουν τα μάτια σας, μπορεί να εξαρτάται από το πόσο ενυδατωμένοι είστε. Όταν βρίσκεστε έξω, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονα υγρά, και κυρίως νερό, για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο το βέλτιστο δυνατό.

Χρησιμοποιήστε Τεχνητά Δάκρυα (Οφθαλμικές Σταγόνες)
Εάν τα μάτια σας αρχίσουν να σας ενοχλούν, χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης με Υαλουρονικό Νάτριο και Χαμομήλι, καθώς η παρουσία του χαμομηλιού με τις ευεργετικές ιδιότητές του το κάνει να δρα ως καταπραϋντικό, ενώ το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται το καλύτερο ενυδατικό. Οι οφθαλμικές σταγόνες βοηθούν στη συμπλήρωση της λίπανσης του ματιού, εάν το σώμα σας δεν παράγει φυσικά αρκετά δάκρυα. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πάνω από τους φακούς τους.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η αλλαγή της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας, αλλά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό. Τα δάκρυα παράγονται χρησιμοποιώντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά μπορούν επίσης να συμπληρωθούν από βιταμίνες.

Ξεκουράζετε τα μάτια σας
Το καλοκαίρι είναι συνήθως συνώνυμο με τον ελεύθερο χρόνο, που σημαίνει περισσότερο χρόνο για πράγματα όπως ανάγνωση, online αγορές και παρακολούθηση τηλεόρασης. Όπως ξεκουράζετε το σώμα και το μυαλό σας, είναι σημαντικό να ξεκουράζετε και τα μάτια σας. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι επίπονες στα μάτια, αναγκάζοντάς τα να στεγνώσουν γρηγορότερα από το κανονικό. Είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας ένα μικρό διάλειμμα και να δώσετε στα μάτια σας την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος της λίπανσής τους.

Πλύσιμο των ματιών σας
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν πολλοί παράγοντες γύρω σας που μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση των ξηρών ματιών σας. Η άμμος, η γύρη, η βρωμιά κ.ά. μπορούν όλα να φτάσουν στα μάτια σας, προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας. Εάν έχετε κάτι στο μάτι σας ή αρχίσετε να τα αισθάνεστε ερεθισμένα, τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα πάνω στα βλέφαρά σας και μετά ξεπλύνετε απαλά με νερό για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό
Εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν ή επιδεινωθούν, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Του Κωνσταντίνου Θεοχάρη,
φαρμακοποιού

Check Also

Η επίδραση της διατροφής και της άσκησης στην παθολογοανατομική ανταπόκριση ασθενών με καρκίνο του μαστού

Το 25%-55% των γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν ολοκληρώνουν τη χημειοθεραπεία όπως είχε αρχικά …