Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Νίκος Χαρδαλιάς: Νέα μέτρα στην Αττική – Υποχρεωτική τηλεργασία και σαρωτικοί έλεγχοι

Νίκος Χαρδαλιάς: Νέα μέτρα στην Αττική – Υποχρεωτική τηλεργασία και σαρωτικοί έλεγχοι

Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα πριν το «πορτοκαλί» της Αττικής γίνει «κόκκινο» τόνισε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι από 4.084 ενεργά κρούσματα στην παρούσα φάση, τα 2.100 είναι στην Αττική και τα 966 εξ αυτών εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έχουν εντοπιστεί οι γειτονιές της Αθήνας που έχουν πρόβλημα και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της πόλης θα ληφθούν επιπλέον στοχευμένα μέτρα.

Νέα μέτρα για την Αττική που θα ισχύσουν από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και Κυριακή 4 Οκτωβρίου

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για την Αττική που θα ισχύσουν από την Δευτέρα. Συγκεκριμένα:

  1. Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  2. Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  3. Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  4. Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις
  5. Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες π. χ. μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 ετών συμπολίτες μας

Συστήνεται στους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 ημέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επίσης, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μέτρα στους χώρους εργασίας – Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  2. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα.  Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  3. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  4. Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  5. Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Check Also

Σε δημόσια διαβούλευση το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024,  το σχέδιο νόμου του Υπουργείου …