Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / «Καινοτομίες» ΕΟΠΥΥ καθυστερούν την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα

«Καινοτομίες» ΕΟΠΥΥ καθυστερούν την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα

Κι ενώ ο παγκόσμιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από τα νέα εμβόλια και φάρμακα που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία και θα μας δώσουν πίσω την καθημερινότητά μας, η καινοτομία στα «ελληνικά εδάφη» δέχεται ένα ακόμη πλήγμα, απόρροια του γραφειοκρατικού μας παρελθόντος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες οι οποίες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια κρατούσαν μακριά τους ασθενείς από καινοτόμες θεραπείες που εγκρίθηκαν και κυκλοφόρησαν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, έχουμε πλέον νέα Θετική Λίστα φαρμάκων από τις 30 Ιανουαρίου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές καινοτόμες θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, την Ψωρίαση, τις Ρευματικές Παθήσεις και τις Χρόνιες Αναπνευστικές Παθήσεις. Θεραπείες που ενισχύουν την φαρέτρα των γιατρών και κυρίως τις ελπίδες των ασθενών για καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση των παθήσεών τους.

Τα νέα φάρμακα εντάχθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι γιατροί άρχισαν να τα συνταγογραφούν και οι ασθενείς με τις συνταγές ανά χείρας απευθύνθηκαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου και ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν.

Γραφειοκρατία vs Καινοτομία σημειώσατε 1

Το πρόβλημα οφείλεται στην καθυστέρηση έκδοσης της λίστας με τα φάρμακα που πρέπει να περάσουν από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), πριν τη χορήγηση τους στους ασθενείς. Στη λίστα αυτή εντάχθηκαν προσωρινά και τα καινοτόμα φάρμακα της νέας Θετικής Λίστας, παρά το γεγονός ότι δεν «ανήκουν» στην κατηγορία αυτή. Χωρίς να ενημερωθούν οι γιατροί, οι ασθενείς και οι εταιρείες.

Και το μπέρδεμα αυτό αναμένεται να λάβει τέλος, όταν και εφόσον ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάσει τη νέα λίστα που θα ταξινομεί ποια φάρμακα υπάγονται σε καθεστώς ΣΗΠ και ποια όχι, μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και ένα μήνα.

Μέχρι τότε, οι ασθενείς μπαίνουν και πάλι σε αναμονή για τις θεραπείες που περίμεναν εδώ και χρόνια, και οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς να προχωρήσουν, καθώς το ΣΗΠ απαιτεί επιπλέον ενέργειες από τη μεριά τους, ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν. Κι αυτή είναι μία ταλαιπωρία που θα προτιμήσουν να αποφύγουν, δεδομένου ότι το πρόβλημα θεωρείται προσωρινό. Και μέχρι να ξεμπλοκάρει το θέμα, οι επιλογές συνταγογράφησης περιορίζονται στις θεραπείες που υπήρχαν πριν από τη νέα Θετική Λίστα, οι οποίες δεν υπόκεινται στους περιορισμούς του ΣΗΠ.

Λύση θα βρεθεί, αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο, και το κακό μας παρελθόν να θέτει εμπόδια –έστω και μικρά ή προσωρινά– στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

«Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας καλεί με επιστολή της τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας να επιλύσουν άμεσα το ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με την πρόσβαση χρόνιων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα που εντάχθηκαν πρόσφατα στη θετική λίστα.

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης χρόνιων ασθενών 111 32 – ΜΑΖΙ που λειτουργεί η Ένωση, έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες διαμαρτυρίες χρόνιων πασχόντων ότι ενώ οι θεράποντες ιατροί συνταγογραφούν τα νέα σκευάσματα, όταν τελικά οι ασθενείς απευθυνθούν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενημερώνονται ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί η συνταγή αν δεν υπάρξει πρώτα έγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης. Από τη διερεύνηση του ζητήματος προέκυψε ότι το θέμα αφορά σε θεραπευτικές κατηγορίες όπως η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το σοβαρό άσθμα  και η ψωριασική αρθρίτιδα,

Η παραπάνω προϋπόθεση όχι μόνο δεν απαιτείται για τα υπόλοιπα σκευάσματα των συγκεκριμένων κατηγοριών, αλλά επιπλέον οι γιατροί δεν είναι ούτε πιστοποιημένοι, ούτε εκπαιδευμένοι στη διαδικασία του ΣHΠ. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς δεν έχουν στην πράξη πρόσβαση στο φάρμακό τους και παρ’ όλα αυτά υποβάλλονται στην ταλαιπωρία να επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εν μέσω της πανδημίας προκειμένου να εκτελέσουν τη συνταγή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία.

Για την επίλυση του προβλήματος, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ολοκληρώσει άμεσα την γραφειοκρατική διαδικασία ένταξης των συγκεκριμένων σκευασμάτων στη λίστα των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ΣHΠ, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα φάρμακα αυτών των κατηγοριών.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Οργανισμός θα επιδείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και την ευαισθησία προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στα συγκεκριμένα καινοτόμα φάρμακα, να επωφεληθεί των αποτελεσμάτων των τιμών που πέτυχε από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως να άρει μία επιπρόσθετη πηγή ταλαιπωρίας και άσκοπης έκθεσής τους σε συνθήκες συνωστισμού στα φαρμακεία».

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Check Also

Χωρίς Συμμετοχή Εκπροσώπου Ασθενών η Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ)

Με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αξία της συμμετοχής …