Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η πανδημία είναι ακόμη εδώ…

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ…

Το αυστηρό lockdown αποτελεί παρελθόν, όχι όμως και η πανδημία. Ο ιός παραμένει εδώ και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την κανονικότητά μας, παλιά και καινούρια, με πολλούς τρόπους. Τα διλήμματα και οι “καυτές πατάτες” που θα κληθούν να διαχειριστούν οι ηγέτες όλων των χωρών, απαιτούν σκέψη, πρόγραμμα και στενή συνεργασία.

Οι εμβολιασμοί προχωράνε, ωστόσο υπάρχουν ακόμη οι αντιεμβολιαστές, αλλά και αυτοί που ναι μεν δεν είναι αρνητικοί, παραμένουν όμως επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής. Το επιθυμητό τοίχος ανοσίας θα “χτιστεί”, έτσι κι αλλιώς, αλλά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ο τρόπος χρήσης τους, η πιθανότητα για παροχή επιπλέον προνομίων στους εμβολιασμένους και οι συζητήσεις ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες ανθρώπων, είναι θέματα που θα προβληματίσουν και θα προκαλέσουν έντονες αντιπαραθέσεις.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί ήδη μιλάνε για την πιθανότητα νέου κύματος το φθινόπωρο, ενώ οι επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων και η διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν είναι επίσης θέματα που απασχολούν πολύ. Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε και τις μεταλλάξεις, οι οποίες επίσης είναι απρόβλεπτες και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τα πάντα. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Αντιθέτως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλά μέτωπα που χρήζουν λεπτού χειρισμού.

Αν πιάσουμε και το οικονομικό σκέλος της υγειονομικής κρίσης, τότε ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας φαντάζει ακόμη πιο μεγάλος. Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω και την αβεβαιότητα που ακόμη κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες, κατανοούμε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ό,τι σχεδιάζεις τώρα, μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Την ίδια ώρα όμως, απαιτείται να σχεδιάζεις τα επόμενα βήματα γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε ασφαλή σενάρια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει απαντήσεις για όλα τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν. Και οι πιθανότητες είναι πολλές. Σίγουρα λιγότερες συγκριτικά με την πρώτη περίοδο, όπου όλοι βαδίζαμε στα τυφλά. Ωστόσο, τώρα που έχουμε γνώση και εμπειρία, το κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας, απαιτεί κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας, γιατί δυσκολότερα πλέον συγχωρούνται τα όποια λάθη γίνουν.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

COVID-19 και εξάρσεις λοιμώξεων αναπνευστικού – Το «ανοσιακό χρέος» της πανδημίας

Με το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων αναπνευστικού από διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες, όπως …