Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Η Ευρώπη στον καιρό της πανδημίας – Απαραίτητο ένα καλά συντονισμένο σχέδιο δράσης για τον καρκίνο

Η Ευρώπη στον καιρό της πανδημίας – Απαραίτητο ένα καλά συντονισμένο σχέδιο δράσης για τον καρκίνο

Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογράμμισε ότι η πανδημία τόνισε τις ανισότητες εντός της ΕΕ, και ανέδειξε τα κενά του συστήματος:  «Η πανδημία μας έδειξε σε ποια σημεία πρέπει να δώσει έμφαση η κοινωνία μας, ποια πράγματα πρέπει να βελτιώσουμε και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

«Πρέπει να  αναγνωρίσουμε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει, αν δεν είναι ασφαλής μέχρι και ο τελευταίος πολίτης.  Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο ένα καλά συντονισμένο και αποφασιστικό σχέδιο δράσης, ώστε να βελτιώσει η ΕΕ την ετοιμότητά της σε τέτοιες κρίσεις…

…Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί.  Με αυτή,  μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια.  Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική», συμπλήρωσε η κα Κυριακίδου, αναφέροντας επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 1.8 δισ. δόσεις εμβολίων, ενώ το 34% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 11,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του προγράμματος ΗΕRA (Health Emergency Responsive Agency), ενώ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Πρέπει να κοιτάμε γύρω μας με αισιοδοξία και να είμαστε φιλόδοξοι, γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα για υπευθυνότητα και δράση», είπε κλείνοντας την παρέμβασή της.

Στη συνέχεια, η κα Κυριακίδου συμμετείχε σε συζήτηση με τoν Αναπληρωτή Υπουργός Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Ογκολόγο και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ιωάννη Μπουκοβίνα και την Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου, για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα αυτό.

Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο είναι καθοριστικής σημασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ σημείωσε ότι, έως το έτος 2030, στόχος της ΕΕ είναι το 90% των αγοριών και κοριτσιών να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια πρόληψης καρκίνου.  Όπως σημείωσε, το 2022 θα ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Μητρώο Νεοπλασιών, ενώ παρότρυνε και ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσουν άμεσα ένα Εθνικό Μητρώο  Νεοπλασιών.

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι μπορεί η πανδημία να επισκίασε την πολιτική για την Υγεία το τελευταίο χρόνο, ωστόσο κανένα ογκολογικό χειρουργείο δεν έχει, αλλά και δεν πρόκειται να ανασταλεί, ενώ τόνισε την σημασία της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας της χώρας και της άυλης συνταγογράφησης.

«Το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο είναι για εμάς μία πρόκληση, ανανεώνει τη δέσμευση για πρόληψη και θεραπεία από την ασθένεια αυτή, η οποία αποτελεί και ευρωπαϊκή δέσμευση. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος έγκαιρης πρόγνωσης. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών και η ενεργοποίηση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών.  Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα ογκολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα (που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων) αλλά και να βελτιώσουμε τις υποδομές στον τομέα της θεραπείας (ακτινοθεραπείες κ.λπ.).

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέο ογκολογικό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας ξεκίνησε λέγοντας ότι είμαστε τυχεροί που στο τιμόνι του τομέα Υγείας στην ΕΕ είναι η κα Κυριακίδου, η οποία ανέδειξε τον καρκίνο ως πρωτεύον ζήτημα.  Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα μίλησε για κατακερματισμό του συστήματος, που «δουλεύει αυτοματοποιημένα, χωρίς πυξίδα», τονίζοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ένας ογκολογικός χάρτης δράσεων, αλλά ούτε και ένα εθνικό αρχείο νεοπλασιών.

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι έτοιμο από το 2015, αλλά παραμένει αδρανές. Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά αφού προηγηθεί η κοστολόγηση της παρέμβασης αυτής. Πρέπει να υπάρξει επίσης ένας φορέας να χειρίζεται την πολυπληθή διασπάθιση ενεργειών στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου», συμπλήρωσε.

Η κα Καίτη Αποστολίδου είπε ότι η πανδημία άφησε τον καρκίνο έκθετο. Αναρωτήθηκε γιατί οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει κάτι για να ενεργοποιήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ενώ μιλούν «αορίστως για ασθενο-κεντρική πολιτική».

«Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία ακολουθώντας τα ήδη υπάρχοντα εγχειρίδια δράσης για κάθε χώρα-μέλος, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, που θα συνεργάζεται με το European Network of Cancer Registries».

Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει έναν υπηρεσιακό παράγοντα που να εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα στις Ευρωπαϊκές Δράσεις κατά του καρκίνου.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, καθώς και τους 1.000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register.

Check Also

Έξαρση κοκκύτη: Ήδη 34 κρούσματα στην Ελλάδα το 2024 – Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν …